Viktor Orban / - SHUTTERSTOCK
02/08/2022 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban poručio Briselu: Niste šef Mađarskoj, mi smo nezavisna nacija

Osim toga, Orban je rekao i kako Mađarska učestvuje u raspravi u vezi svih evropskih pitanja, ali i da jasno iznosi stavove ukoliko se evropske odluke kose s mađarskim nacionalnim pitanjima

Premijer Mađarske Viktor Orban osvrnuo se na aktivnosti Evropske unije te poručio kako Brisel, ali ni bilo koji drugi grad neće diktirati Mađarskoj šta će raditi kako u situaciji s Ukrajinom tako i u drugim aktivnostima.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici mađarskog premijera, Orban je naglasio kako Brisel nije šef Mađarskoj.

“Evropska unija nije Brisel. Evropska unija je u Beču, Budimpešti, Varšavi, Berlinu i Madridu. Brisel nije naš šef. Mi smo nezavisna i suverena mađarska nacija. Donosimo odluke zajedno. Ukoliko nisu dobre za nas, mi ćemo im to reći. Ukoliko odluke nisu dobre, a možemo ih spriječiti, zajednička odluka neće biti donesena”, poručio je mađarski premijer.

Osim toga, Orban je rekao i kako Mađarska učestvuje u raspravi u vezi svih evropskih pitanja, ali i da jasno iznosi stavove ukoliko se evropske odluke kose s mađarskim nacionalnim pitanjima.

“Ovo je veoma važno pitanje. Ne želim se petljati s drugim Evropljanima, ali želim da dodam naš stav u zajedničke evropske odluke. Zato učestvujemo u svakoj odluci i uvijek iznosimo naše mišljenje. Ukoliko se pojavi određena pozicija s kojom se ne slažemo, mi ćemo to prijaviti”, zaključio je Orban.

Od početka rata u Ukrajini, mađarski premijer, ali i niz drugih mađarskih zvaničnika kritikovali su postupke Evropske unije i nametanje sankcija Ruskoj Federaciji.

Sredinom jula, Orban je, komentarišući uticaj sankcija na Rusiju, ali i na EU, izjavio kako je Brisel nametanjem sankcija pucao sebi u pluća.

“U početku sam mislio da smo sebi pucali samo u stopalo, ali sad je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da se bori za zrak,” rekao je Orban u intervju za mađarski radio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:32