/ FOTO: PRINTSCREEN
07/05/2022 u 10:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан шокирао ЕУ: Мађарски вето европским партнерима у вези Русије

Потребна нам је једногласна одлука, све док се мађарско питање не ријеши, неће бити ‘ДА’ из Мађарске”, инсистирао је Виктор Орбан, не желећи да употреби ријеч “вето”

Виктор Орбан пркоси западу и не жели да одустане од свог става. Предсједник Мађарске за сада успјешно одолијева уцјенама из Брисела а француски медији данас са тугом али и љутњом преносе да је Мађарска камен спотицања у енергетским санкцијама које Европска унија жели да уведе Русији. Без Мађарског ДА нема одлуке што значи Орбанов вето, пише SSUP.FR .

- Потребна нам је једногласна одлука, све док се мађарско питање не ријеши, неће бити ‘ДА’ из Мађарске”, инсистирао је Виктор Орбан, не желећи да употреби ријеч “вето”.

Мађарски “националистички премијер”, како га назива француски БФМ, Виктор Орбан изјавио је у петак да је Брисел прешао “црвену линију” желећи да забрани увоз руске нафте и “поткопао” европско јединство које је приказано од почетка рата у Украјини.

- Предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен је добровољно или невољно напала европско јединство- рекао је он у радио интервјуу.

- Рекао сам да за првих пет пакета санкција, али смо од почетка јасно ставили до знања да постоји црвена линија: енергетски ембарго. Они су ту линију прешли, долази вријеме када морате да кажете стоп- додао је он.

Мађарска је већ у сриједу јасно истакла своју позицију да се противи пројекту ембарга „у његовом садашњем облику“, а Виктор Орбан, који не крије коректне односе са руским предсједником Владимиром Путином, ставља Европску унију у ћорсокак.

- Потребна нам је једногласна одлука, све док се мађарско питање не ријеши, неће бити ‘ДА’ из Мађарске- инсистирао је он, не желећи да употреби ријеч “вето”.

- Предлог је враћен пошиљаоцу, госпођи предсједници да га преради, чекамо нови предлог- додао је лидер.

Једногласност 27 земаља Европске уније је императив за усвајање санкција од стране ЕУ према Русији. Она је добијена за претходних пет рунди санкција али овај пут ствари се мијењају. Мађарска не жели да поклекне а још мање њен предсједник.

Комисија у свом шестом пакету санкција препоручује „забрану све руске нафте, сирове и рафинисане, транспортоване морем и цјевоводима“ до краја 2022. године.

Према Виктору Орбану, Европска унија је подржала „суверено право сваке земље на њену енергетски микс“, при чему је Мађарска 65 одсто зависила од руске нафте.

- Ембарго би „био једнак нуклеарној бомби баченој на мађарску привреду- нагласио је у петак премијер Мађарске који је навикао да држи свој став и да не подлеже притисцима са европским партнерима претходних дванаест година.

Дерогација коју је Комисија планирала за његову земљу до краја 2023. по његовом мишљењу ни на који начин није задовољавајућа, „потпуна трансформација мађарског транспортног и енергетског система“ захтијева „пет година“ и која се показала веома скупом за спровођење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:27