/ - FOTO: NOVA S
26/09/2022 u 14:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Sjeverna Makedonija spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

On je istakao da je Sjeverna Makedonija „kao prvi sused Kosova i Srbije zainteresovana kako će se to odvijati i šta može to da izazove“

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je delegacija njegove zemlje u Njujorku razgovarala sa specijalnim predstavnicima SAD i EU za dijalog Beograda i Prištine Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, o regionalnim izazovima u vezi sa novim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi N1.

-Razgovarali smo sa Eskobarom i Lajčakom o regionalnim izazovima u vezi sa novim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, a znate da ima novih dešavanja i da se očekuje intenzivna agenda u narednom periodu- rekao je Osmani na konferenciji za novinare o rezulatima boravka na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao da je Sjeverna Makedonija „kao prvi sused Kosova i Srbije zainteresovana kako će se to odvijati i šta može to da izazove“.

-Tako da su susreti sa obojicom, sa Ekobarom koji je specijalni izaslanik SAD i sa izaslanikom EU Lajčakom, bili mnogo važni da doznamo detalje i, razumije se, da i mi tu doprinesemo regionalnoj stabilnosti u tom procesu prevazilaženja razlika u regionu- rekao je šef diplomatije Sjeverne Makedonije.

Osmani je ocijenio da su „referendumi na okupiranim ukrajinskim teritorijama presedan koji ugrožava sve nezavisne države, posebno male države“ i istakao da Skoplje neće priznati njihove rezultate.

-Sada govorim jasan stav Republike Sjeverne Makedonije da su to manipulativni referendumi, koji imaju cilj da stvore lažni alibi za aneksiju okupiranih teritorija susjednih država i mi nećemo priznati takve referendume, niti rezultate takvih referenduma- rekao je Osmani.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije je istakao da je to što je Rusija napravila u Ukrajini direktno kršenje međunarodnog prava i da ga zato čudi što u anketama vidi da 24 odsto makedonskih građana misli da je ruska agresija u Ukrajini opravdana.

-Ti građani misle da je ovo bitka između dva pola u svijetu, a da smo mi strana koja je neutralna. Ne, mi nismo neutralna strana, mi smo direktno ugroženi od rušenja međunarodnih principa koji nas štite od uvođenja pravila džungle, u kojoj se ne poštuje suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodno etablirane granice država. Zbog toga je da se bude na strani ruske agresije u Ukrajini je da se bude protiv sopstvenih državnih i nacionalnih interesa- rekao je Bujar Osmani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:25