Unsplash, Francuska zastasva, ilustracija / - UNSPLASH, FRANCUSKA ZASTASVA, ILUSTRACIJA
08/05/2023 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osobe sa HIV-om u Francuskoj moći će da se pridruže žandarmeriji

Kako je prenio radio Frans enfo, Lekorni je na predlog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena izdao nalog kako bi se stalo na put „diskriminaciji“

Osobe sa HIV-om u Francuskoj moći će uskoro da se pridruže žandarmeriji, vojnim vatrogascima i oružanim snagama, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

Kako je prenio radio Frans enfo, Lekorni je na predlog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena izdao nalog kako bi se stalo na put „diskriminaciji“.

Tim nalogom će biti preispitani svi kriterijumi za ulazak u oružane snage, kako bi se izmijenila pravila koja su na snazi od 80-ih.

Lekorni je dodao da će konačna odluka biti uskoro donijeta i da će se odnositi na žandarmeriju, vatrogasce u Parizu i Marseju i oružane snage.

Darmanen je nedavno u svom predlogu ministru odbrane naveo da „medicinski kriterijumi za sposobnost integracije u nacionalnu žandarmeriju ili vojni korpus vatrogasaca (u Parizu i Marseju) trenutno ne dozvoljavaju osobama sa HIV-om pristup tim profesijama. Takvo stanje nameće potrebu za nekim napretkom“.

Francuski radio je podsjetio da je policija u novembru 2022. ukinula tu zabranu, pošto se to smatralo diskriminacijom pri zapošljavanju za osobe sa HIV-om.

Vlada je tada ukinula dio primjene opštih merila za procjenu fizičke spremnosti koja se koristi u više profesija javnih službi. Prema tim mjerilima, osobe sa HIV-om su klasifikovane kao nesposobne za obavljanje poslova u javnoj službi.

Najnovije naučne studije su pokazale da osobe sa HIV-om koje primaju odgovarajuću terapiju ne mogu da prenose taj virus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:38