Зграда Парламента БиХ / - Парламент БиХ
27/07/2021 u 12:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отказана је сједница Парламентарне скупштине БиХ због недоласка посланика из Републике Српске

Лидери политичких партија из Републике Српске одлучили су да представници РС у институцијама БиХ, односно Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БиХ не учествују у доношењу одлука

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је требало да буде разматран Предлог закона о буџету институција и међународних обавеза за 2021. годину, отказана је због недоласка посланика из Републике Српске.

То је потврдио Предраг Којовић из Наше странке, који се новинарима обратио накој проширене седнице Колегијума која је претходила тој одлуци, након што су политичари из Републике Српске због доношења Закона о негирању геноцида одлучили да бојкотују рад институција БиХ.

Којовић је рекао да ц́е нова сједница бити заказана почетком септембра. Према његовим ријечима, Устав БиХ предвиђа овакве ситуације и садржи скуп одредби под називом обавезујуцће партиципације која би омогуцћила одржавање сједнице ако је вецћина присутна, преноси Кликс.

- Ово наглашавам, јер је одлука Колегијума политичког, а не пословничког карактера како би се дало вријеме да се превазиђу кризе које су изазвале странке из РС - рекао је Којовицћ.

Лидери политичких партија из Републике Српске одлучили су да представници РС у институцијама БиХ, односно Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БиХ не учествују у доношењу одлука. Практично, то значи да се српски представници нецће повуцћи из институција, али да нецће учествовати у раду и доносити одлуке док се не ријеши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће сједница Скупштине РС поводом одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" бити одржана у петак, 30. јула.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:22