Ilustracija / - FOTO: PRINTSKRIN/INSTAGRAM
18/12/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvarena zimska turistička sezona u Bugarskoj

Otvaranje ski sezone u druga dva velika zimovališta, Pamporovu i Borovcu, odloženo za narednu sedmicu jer je proljećna temperatura otopila snježni pokrivač

U skijalištu Bansko u jugozapadnoj Bugarskoj juče je otvorena zimska turistička sezona 2022/2023, javlja Mina.

Sezona je svečano otvorena na gradskom trgu u prisustvu bugarskog ministra turizma Ilina Dimitrova, trostruke olimpijske šampionke Marije Hofl-Riesch i petostrukog šampiona Svjetskog kupa u ukupnom poretku Marca Girardellija.

Program je sadržao prezentaciju i degustaciju tradicionalnih domaćih jela, folklornu muzičku i plesnu predstavu i vatreni šou, prenosi BTA.

Dopisnici BTA javljaju da je otvaranje ski sezone u druga dva velika zimovališta, Pamporovu i Borovcu, odloženo za narednu sedmicu jer je proljećna temperatura otopila snježni pokrivač. Pamporovo planira da ovog vikenda pusti u rad mašine za pravljenje snijega, a sezona će početi 22. ili 23. decembra.

U Borovcu se snijeg proizvodi kad god vremenske prilike dozvoljavaju, a kompanija koja vodi skijalište saopštila je da se raduje snježnim padavinama i niskim temperaturama.

Zamjenica ministra turizma Irena Georgieva očekuje da će se zimovališta ponovo oslanjati na domaće klijente. Tradicionalno, bugarski turisti bilježe oko milion dolazaka, prijavljivajući se u smještajima sa deset i više ležajeva. Očekuje se i više stranih turista, s obzirom na interesovanje koje je registrovano na tržištima Velike Britanije, Rumunije, Izraela, Sjeverne Makedonije, Srbije i Grčke.

Ministarstvo turizma ove godine predviđa rast od pet do deset odsto u odnosu na sezonu 2021/2022. Sektor očekuje 400 hiljada dolazaka mjesečno ili više od 1,2 miliona ukupno za period decembar-april, što je na istom nivou ili čak bolje nego u 2019, kada je industrija u Bugarskoj imala jednu od najboljih godina.

- Bansko očekuje 12 odsto više turista, Pamporovo 15 odsto više, kao i Borovec, rekla je zamjenica ministra turizma Mirela Modeva, citirajući izvore iz lokalne samouprave.

U prosjeku se očekuje da će usluge i roba u zimskom turizmu ove godine biti skuplje od deset do 15 odsto, što je i dalje ispod stope inflacije, kažu rukovodioci sektora. Zimski odmor sa skijanjem u Bugarskoj je po konkurentnim cijenama u poređenju sa Austrijom, Italijom, Švajcarskom i Francuskom.

Cijene se veoma razlikuju, od preko 11 hiljada BGN za četiri noćenja u predsjedničkom apartmanu tokom novogodišnje sezone od 60 do 100 BGN po noći uključujući svečanu večeru u planinskoj kolibi.

Većina stranih turista može da priušti hotele sa četiri i pet zvezdica i tradicionalno preferira ove smeštajne kapacitete, koji čine 75 odsto noćenja stranih državljana i samo četiri odsto Bugara.

Uprkos izazovima, prihodi od noćenja dostigli su 40,8 miliona leva u prošloj godini, od čega 28,1 milion leva od Bugara i 12,7 miliona od stranaca. Ukupan broj noćenja u svim smještajnim objektima u decembru prošle godine bio je 127,3 odsto više nego u decembru 2020. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:31