/ - FOTO: ILUSTRACIJA
05/05/2023 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvorena najveća solarna elektrana u Evropi

Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija (200 kilometara južno od Ankare), predsjednik ove zemlje istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku

Najveća solarna elektrana u Evropi, jedna od pet najvećih na svijetu, nalazi se u Turskoj i puštena je u rad.

Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija (200 kilometara južno od Ankare), predsjednik ove zemlje istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku, te da je prilikom izgradnje ove elektrane otkrivena i vrlo kvalitetna nafta u predjelu Anadolije.

Elektrana ima više od tri miliona solarnih panela koji bi prema procjeni trebalo da proizvode tri miliona kilovat – sati električne energije godišnje, i da time snabdije dva miliona građana sa strujom, što je ujedno velika količina novca ušteđena na fosilnim gorivima.

Elektrana koju je razvio "Kalyon energy" vrijedna je oko milijardu dolara, a kako prenose svjetski mediji, kapacitet joj je 1.350 megavata, i očekivano smanjenje emisije štetnih gasova iznosi jedan i po milion tona CO2.

Ukoliko bi Turska nastavila ovim tempom sa razvojem obnovljivih izvora energije, postala bi kandidat za jedno među deset najvećih tržišta u svijetu, samim tim jedno od najvećih tržišta OIE u Evropi, prenosi Energetski portal.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:11