Рат Русије и Украјине / - Рат Русије и Украјине
21/03/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove četiri države ne mogu da budu posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdjevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdjevaju Oružane snage Ukrajine obavještajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umiješane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbjednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je iznio mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Njemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, prije svega zato što su „sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdjevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdjevaju Oružane snage Ukrajine obavještajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike.

Pored toga, te zemlje su „uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtijevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucjenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom“, navode u ruskom ministarstvu.

Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahtjeve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću“, naglasili su u ruskom MSP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. jun 2023 21:23