/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
10/08/2022 u 20:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pahor: Ukoliko rat potraje duže, tenzije se mogu prenijeti na Zapadni Balkan

Govoreći o dobrim odnosima između Slovenije i Turske, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turskom ocjenjuje pozitivno

 Predsjednik Slovenije Borut Pahor pohvalio je u srijedu u Ankari posredničku ulogu Turske između Rusije i Ukrajine u ublažavanju tenzija u regionu.

- Ukoliko ovaj rat potraje duže nego što se očekivalo, tenzije bi se mogle prenijeti južno na Zapadni Balkan - izjavio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi Avaz.

Govoreći o dobrim odnosima između Slovenije i Turske, Pahor je istakao da velika većina Slovenaca saradnju s Turskom ocjenjuje pozitivno.

Pahora je ranije danas, uz najviše državničke počasti, primio predsjednik Turske. Svečani prijem upriličen je na platou ispred Predsjedničke palate u Ankari, nakon čega je uslijedio sastanak na kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, procesu članstva Turske u EU, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

On je dodao da Ankara i Ljubljana imaju potencijal da povećaju saradnju u oblastima privrede i trgovine.

- Kao saveznici u NATO-u, Turska i Slovenija moraju poduzeti zajedničke korake, posebno u oblasti odbrane - rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je obim bilateralne trgovine između Turske i Slovenije dostigao 2,3 milijarde dolara 2021. godine.

- Cilj nam je povećati ovu cifru, koja još uvijek ne odražava u potpunosti naš stvarni potencijal - rekao je Erdogan.

Lideri Turske i Slovenije su prije konferencije za novinare prisustvovali potpisivanju bilateralnih sporazuma u oblastima nauke i tehnologije.

Kako je najavljeno, večeras će biti upriličena i večera u čast slovenskog predsjednika Pahora pozdravio je strateško partnerstvo između Turske i Slovenije uspostavljeno 2011. godine.

- Vjerujem da će naša solidarnost, koja se razvila na osnovu prijateljstva, savezništva i strateškog partnerstva, postati jača na svim poljima, uključujući i proces pridruživanja Turske Evropskoj uniji - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da "prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Slovenije daju veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti". Podsjetio je da je nakon neuspjelog državnog udara 2016. u Turske, predsjednik Slovenije bio prvi šef države članice EU koji je posjetio Ankaru u znak solidarnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2022 02:11