Papa Franja / - EPA
29/04/2023 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franja sastao se sa episkopom Ruske pravoslavne crkve u Mađarskoj

Papa je pozdravio mitropolita zagrljajem i poljubio krst koji nosi oko vrata, piše Vatikan njuz

Drugog dana svog apostolskog putovanja u Mađarsku, papa Franja sastao se danas sa mitropolitom budimpeštanskim Ilarionom, episkopom Ruske pravoslavne crkve. Poglavar Katoličke crkve primio je Grigorija Valerijeviča Alfejeva, kako se ovaj visoki predstavnik sekularno naziva, u audijenciji u ambasadi Vatikana, objavila je Sveta stolica na Tviteru.

Susret dvojice crkvenih poglavara protekao je u "srdačnoj atmosferi" i trajao je dvadesetak minuta, navodi se u saopštenju. Održana je u Nuncijaturi u Budimpešti, rezidenciji pape Franje tokom njegovog boravka u Mađarskoj. Papa je pozdravio mitropolita zagrljajem i poljubio krst koji nosi oko vrata, piše Vatikan njuz.

Prije nego što je postao arhiepiskop i mitropolit budimpeštanski, Ilarion je služio kao šef kancelarije za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije. U junu 2022, nekoliko mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, on je smijenjen sa funkcije i prebačen u Mađarsku. Odluku je donio upravni organ, odnosno Sveti sinod na čelu sa moskovskim patrijarhom Kirilom

Ruska pravoslavna crkva u Mađarskoj ima oko 2.300 članova. Dok 86-godišnji papa redovno govori o stradanju stanovništva u Ukrajini, Rusiju u takvim prilikama ne pominje. Franju su političari iz Kijeva već nekoliko puta pozivali u Ukrajinu, ali do sada nije odlučio da otputuje u tu zemlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 20:24