ПАПА ФРАЊО/ - ИНСТАГРАМ / - ПАПА ФРАЊО/ - ИНСТАГРАМ
28/11/2022 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo spreman da doputuje u Moskvu

Razmišljao sam da idem (u Kijev), ali sam donio odluku: ako odem, ići ću i u Moskvu i u Kijev, u oba grada, a ne samo u jedan od ta dva, rekao je poglavar

Papa Franjo će posjetiti Kijev, ako posjeti Moskvu, izjavio je u intervjuu američkom jezuitskom časopisu „Amerikamagazin“ (Americamagazin).

- Razmišljao sam da idem (u Kijev), ali sam donio odluku: ako odem, ići ću i u Moskvu i u Kijev, u oba grada, a ne samo u jedan od ta dva, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je podsjetio da je telefonom tri puta razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

- Radim sa spiskovima zatvorenika – i civila i ratnih zarobljenika. Slao sam spiskove ruskoj vladi i odgovor je uvijek bio pozitivan, rekao je Franjo.

On je podsjetio na stalnu pažnju, uključujući i humanitarne prirode, koju Sveta stolica i on lično, preko svojih izaslanika, posvećuju Ukrajini.

- Stav Svete Stolice – traganje za mirom i postizanje međusobnog razumjevanja. Diplomatija Svete Stolice djeluje u ovom pravcu i, naravno, uvek je spremna da posreduje, zaključio je Franjo.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva pozdravlja napore jednog broja zemalja da pomognu u rješavanju situacije u Ukrajini, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući spremnost Vatikana da obijezbedi mjesto za pregovore.

- Znamo da jedan broj stranih državnika i država nude svoju platformu (za pregovore). Naravno, mi pozdravljamo takvu političku volju. Ali u situaciji koju sada imamo, i de fakto i de jure, takve platforme nisu potrebne ukrajinskoj strani, naglasio je portparol Kremlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:20