/ Папа Фрањо - Папа Фрањо
11/09/2023 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa oštro o političarima i poslovnim ljudima: Mi smo ljudska bića, a ne mašine

Odgovornost prema radnicima je prioritet, smatra on

Papa Franjo danas je za nesreće na radu okrivio pretjeranu trku za profitom i "idolopoklonstvo tržišta", u novom napadu na neobuzdani kapitalizam zbog čega su ga neki desničarski kritičari opisali kao krajnje lijevog radikala.

Njegove su riječi uslijedile dvije nedjelje nakon što je pet radnika na održavanju željeznice usmrtio voz u gradu Brandizu na sjeveru Italije.

Sumnja se da je do nesreće došlo zbog kršenja zdravstvenih i bezbjednosnih propisa.

- Tragedije (na radnom mjestu) počinju kada fokus više nije na čovjeku, nego na produktivnosti, a čovjek se pretvara u proizvodnu mašinu - rekao je Franjo u govoru italijanskom udruženju povrijeđenih na radu.

Rekao je da još razmišlja o petorici muškaraca stradalih u Brandizu.

Papa Franjo je česte izvještaje o tragedijama na radnom mjestu uporedio s „ratnim biltenom“. Takvi se incidenti događaju kada „rad postane dehumanizovan… i pretvori se u ogorčenu trku za profitom - rekao je on.

Papa se obrušio na poslovne ljude i političare koji „umjesto da ulažu u bezbjednost (na radu), radije peru svoju savjest nekim dobrotvornim radom“, donirajući umjetnosti ili sportu.

- Odgovornost prema radnicima je prioritet: životom se ne može trgovati ni zbog čega, pogotovo ako se radi o (životu) siromašnih i krhkih. Mi smo ljudska bića, a ne mašine, jedinstveni ljudi, a ne rezervni djelovi - rekao je on.

Ubrzo nakon što je izabran 2013. godine, Franjo je rekao da želi da vodi „siromašnu Crkvu – za siromašne“ i nekoliko je puta ponovio da briga o onima kojima je pomoć neophodna nije oblik komunizma, već načelo jevanđelja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 20:39