/ - UNSPLASH: CAMILO JIMENEZ
07/01/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pet osoba zarobljeno u pećini, trka spasioca sa vremenom

Rijeka Bloščica, koja protiče kroz pećinu, u međuvremenu je zbog padavina počela bujati i poplavila je dio pećine

Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami u Sloveniji gdje je zbog obilnih padavina došlo do naglog rasta nivoa rijeke, a u njihovom spašavanju učestvuje više jedinica speleološke službe, kao i vatrogasci.

Tročlana porodica i vodič ostali su juče poslijepodne zarobljeni u Križnoj jami u opštini Cerknica zbog porasta vodostaja rijeke Bloščice, prenose Nezavisne.

- Svi su dobrog zdravlja i na sigurnom mjestu, ali su zarobljeni dok se nivo vode ne spusti, što bi moglo da potraje nekoliko dana- rekao je za Sandi Curk, regionalni komandir Civilne zaštite. Zarobljene osobe imaju od 22 do 58 godina, a u pećinu, do koje je moguće doći samo brodom, krenuli su juče ujutro, javlja RTV Slovenija.

Rijeka Bloščica, koja protiče kroz pećinu, u međuvremenu je zbog padavina počela bujati i poplavila je dio pećine.

- Budući da posjetioci nisu izašli iz pećine do 15.00 časova, obavijestili su informacioni centar koji je aktivirao speleo-spasilačku službu Slovenije"-rekao je šef ove službe Luka Zalokar.

Ronioci su zatim ušli u pećini i zatekli posjetioce nepuna dva kilometra od ulaza u pećinu pod Križnom gorom. Utvrdili su da su posjetioci nepovrijeđeni te da su se povukli na sigurno mjesto gdje su speleolozi već pripremili sigurnu tačku u slučaju sličnih događaja.

Prema prvim predviđanjima, voda bi se trebala početi povlačiti već danas poslijepodne, kada će se temperature početi spuštati. Takođe bi moglo proći nekoliko dana dok put iz pećine ponovno ne bude siguran. U akciji spašavanja trenutno učestvuje 35 speleoloških spasilaca i osam ronilaca iz cijele Slovenije, a u radu im pomaže i 11 vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite.

Spasioci će se do posjetilaca u pećini vratiti tokom dana, jer je put do njih naporan i traje nekoliko časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:20