Torino PICULA in front of the EP in Brussels / - ALEXIS HAULOT
26/06/2022 u 11:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Picula piše preporuke za novu strategiju: Proširenje EU posebno važno u kontekstu ruske invazije

Procesu proširenja Europske unije potreban je, osim novog poticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, stoji u nacrtu Izvještaja

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu izvjestiocem za novu strategiju proširenja Evropske unije.

Hrvatski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata je vođa Radne grupe za Zapadni Balkan, suizvjestilac za IPA III financijski mehanizam, izvjestilac za Crnu Goru, te koordinator svoje parlamentarne grupacije za vanjske poslove, uz druge dužnosti.  

Piculin će zadatak biti formulirati predlog nove strategije proširenja, koju zatim treba usvojiti Evropski parlament i potom uputiti Evropskom vijeću, Evopskoj komisiji i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i bezbjendosnu politiku.

-Predlog izvještaja koje su mi koleginice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom. Takođe, inicijalni predlog izvjestioca prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj cijelo vrijeme insistira, a to je da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na evropskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva- istaknuo je Picula prilikom imenovanja.

A proširenje je posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah.

Procesu proširenja Evropske unije potreban je, osim novog poticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, vjerodostojnost i učinak, stoji u nacrtu Izvještaja. 

Napredak i sigurnost cijele Evropske unije zavisi o njenoj sposobnosti da brani demoratiju unutar i izvan svojih granica, ističe Picula, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima. 

-Geopolitička unija, kakvu je na početku ovog mandata najavljivala predsjednica Komisije v.d. Leyen, tek je u geopolitički izuzetno zahtjevnim okolnostima rata na granici Unije dobila svoju stvarnu težinu. Nužno je da EU zadrži i ojača svoju geostratešku važnost i vjerodostojnost, a to će biti moguće samo ako se više integrišemo u zajedničkoj vanjskoj, bezbjednosno i odbrambenoj politici, te kad uspostavimo djelotvornije postupke donošenja odluka- istaknuo je. 

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU počnu ispunjavati svoje obveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uslove koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama, kao i da strateški više komuniciraju koristi proširenja, kako u zemljama kandidatkinjama, tako i u svojim vlastitim zemljama.

Picula u nacrtu izvještaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave  jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička potpora tijekom cijelog procesa pristupanja. 

Takođe, da se pojačaju pojačaju solidarnost i prijelazni politički  uticaji za zemlje pristupnice, osiguravajući da međukoraci integracije ne zamjenjuju već olakšavaju konačni cilj punopravnog članstva u EU-u.

Posebna je pažnja u nacrtu posvećena i našim susjedima,  u skladu s Piculinim strateškim narativom o važnosti da Hrvatska na svim granicama ima druge članice Unije, pa se tako zahtijeva da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koji su odavno trebali početi i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode.

Nužno je, Picula zaključuje, da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kao i da potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
09. avgust 2022 00:08