Тонино Пицула (Фото: Твитер)
10/09/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: За годину дана власт није испунила обећано, устоличење изашло из вјерских оквира

Поручује да посебно забрињава што годину након парламентарних избора нова власт није испунила све што је обећала

Извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула оцијенио је за TV Novu M да годину након парламентарних избора не могу бити задовољни јер Црна Гора показује елементе дубоко подијељеног друштва.

Каже и да су све стране амбасаде и међународне организације у Подгорици на вријеме упозоравале шта се може догодити када је ријеч о устоличењу митрополита Јоаникија што је, како истиче, догађај који је превазишао вјерске оквире. Не искључује ни мијешање Србије у све што смо могли видјети на Цетињу.

-Устоличење митрополита Јоаникија надрасло је вјерски карактер, али није ријеч о изолованом случају већ дијелу процеса који траје већ неки период- оцијенио је Пицула.

Но, поручује, посебно забрињава што годину након парламентарних избора нова власт није испунила све што је обећала.

-Тада смо чули обећања, па и најаве да ће нова власт, прије свега, јер она преузима одговорност за земљу, да ће учинити све да се хармонизирају односи у самој држави, да ће напросто дио политичког процеса учинити партнерима и да ће наставити поштовати прије свега међународне обвезе раније власти. Годину дана након тих избора ми не можемо бити задовољни. Овог тренутка Црна Гора показује све елементе дубоко подијељеног друштва-истакао је он.

Истрага ће, увјерен је, уколико буде непристрасна тек показати јесу ли и у којој мјери на Цетињу 5. септембра прекршена права оних који су жељели да искажу протест против устоличења у пријестоници. Питање је каже и колико су били складни односи оних који су у власти имали одређене улоге. Не искључује ни мијешање сусједних земаља.

-Треба нагласити да Србија у свему овоме не може бити амнестирана, односно пратимо једну врсту притиска на Црну Гору која је наравно режирана од стране Београда и ја бих рекао да је један добар дио одговорности за стање у коме се налази данас Црна Гора мора бити приписана Београду, поготово оном дијелу црногорске политичке сцене који је под очигледним утицајем Београда и међутим генерално гледано, политизована црква и клерикализирана политика не могу бити промотери идеја које формално заговарају- каже он.

Пицула наглашава да су све стране амбасаде и међународне организације Подгорице упозоравале шта се може догодити, али је ипак изостао договор унутар куће.

-И Европски парламент и Европска унија су упозоравале да је ријеч о правој ескалацији сукоба који може имати несагледиве послиједице по мир и стабилност Црне Горе. Међутим није на међународној заједници да води политику у Црној Гори, то морају водити они који су изабрани од народа, који дакле имају одговорност за спроводе одређену политику, мислим наравно не само на власт, мислим и на опозицију. Према томе могућност интервенције са стране ЕУ је изузетно ограничена- појашњава Пицула.

А може ли доћи до широког дијалога између власти опозиције – Пицула је скептичан.

-И чини се да у догледно вријеме не треба очекивати ескалацију односа између оних који су носиоци одговорност власти и опозиције. Међутим, једно друго питање мени се чини важно и одговор на њега још важнији. Колико унутрашњих политичких разлика Црна Гора може поднијети, да те политичке разлике које се само гомилају, а не отклањају, не блокирају развој земље, односно пут према чланству. Дакле унутрашње крварење није добро, мени се чини да се тренутно Црна Гора не носи добро са својим унутрашњим подјелама и то је оно што заиста може имати ефекта на међународни положај-, истиче он.

Оправдано, додаје, извјестилац Европског парламента за Црну Гору истичу да смо отворили сва преговарачка поглавља. Ипак засад их не затварамо, а у овом моменту тешко је, сматра, повјеровати да ће се постићи консензус када на столу буду важне реформе које од нас Европа очекује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:19