/ - PHOTO BY CHARLIE DEETS ON UNSPLASH
18/09/2023 u 22:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Platio dvojnika da polaže vozački ispit umjesto njega

Čovjek je već dobio dozvolu u svojoj zemlji, ali nije mogao da je koristi za vožnju automobila u Belgiji, a teorijski dio ispita mu je zadavao ozbiljne glavobolje

Jedan belgijanac, muškarac iz Gane koji živi u Belgiji postao je toliko frustriran zbog stalnog pada teoretskog dijela vozačkog ispita da je platio dvojnika da polaže vozački (saobraćjani) ispit umjesto njega.

Serž, imigrant iz Gane koji živi u Gramontu u Belgiji, više od godinu dana mučio se da položi ispit za vozačku dozvolu.

Čovjek je već dobio dozvolu u svojoj zemlji, ali nije mogao da je koristi za vožnju automobila u Belgiji, a teorijski dio ispita mu je zadavao ozbiljne glavobolje, prenose Nezavisne.

Serž je pokušao i pao na testu 12 puta, ali nije mogao tek tako da odustane, jer mu je vozačka dozvola otvorila neke veoma unosne opcije u Belgiji. Na kraju je odlučio da je varanje njegov najbolji izbor, pa je počeo da traži nekoga sličnog izgleda da polaže test u njegovo ime.

Poslije nekog vremena, Serž je upoznao Žilijena, kolegu imigranta iz Konga, koji ne samo da je izgledao pomalo slično, već je, što je najvažnije, već dobio belgijsku vozačku dozvolu. Njih dvoje su se složili da je polaganje testa u Monsu, u belgijskoj regiji Valoniji, bolje jer su ispitivači u francuskom govornom području smatrani blažim od onih u Flandriji.

Nažalost, njihova procjena popustljivosti ispitivača bila je pogrešna. Čim je Julien jednom od ispitivača dao Seržovu ličnu kartu u sobi za ispite, znao je da je u nevolji. Umesto da ga jednostavno pogleda, osoba je pomno ispitivala Žilijena i primećivala razlike između njega i Serža. Obojica su na kraju privedena i nedavno su se pojavili pred sudijom.

“Bez budnosti ovog lica (istražitelja) on bi dobio vozačku dozvolu, iako nije sposoban da vozi na našim putevima“, rekao je tužilac o Seržu na sudu.

Muškarac iz Gane optužen je za prevaru sa identitetom, iako je koristio svoju pravu ličnu kartu. Tužilac je objasnio da je, čim je njegova lična karta dospela u ruke saoptuženog u korist Serža, tehnički postala lažna.

Sada se suočava sa uslovnom kaznom od godinu dana iza rešetaka, dok su u Julienovom slučaju tužioci tražili dvije stotine sati društveno korisnog rada. Kazna je predviđena za mjesec dana.

Seržov advokat je rekao za La Libre da još uvijek nije dobio vozačku dozvolu, ali može da dobije posao u lokalnoj kompaniji za pakovanje do koje može da stigne vozom.

(Zanimljivost Dana)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:49