Jaroslav Kačinjski / - SHUTTERSTOCK
15/03/2024 u 19:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje bivšem poljskom premijeru: Kačinjski ispitan zbog navodne upotrebe špijunskog softvera

Bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski pojavio se danas pred specijalnim parlamentarnim odborom da bi svjedočio o kupovini i navodnoj nezakonitoj upotrebi naprednog špijunskog softvera “Pegaz” koju je sprovodila njegova vlada.

Na početku saslušanja, Kačinjski, koji ima doktorsku diplomu iz prava, tvrdio je da ne bi trebalo da svjedoči jer, kako je naveo, ima samo marginalno znanje o tome kako je “Pegaz” korišćen, a da je ono što zna povjerljivo i da ne bi trebalo da bude otkriveno u javnoj raspravi. Kačinjski je rekao da nema šta da kaže istražnoj komisiji i naveo da mnoge zemlje koriste špijunski softver za borbu protiv kriminala.

“Pegaz” je korišćen za špijuniranje mobilnih uređaja koji su pripadali protivnicima vladajuće partije Pravo i pravda, a nedavni nalazi ukazuju na to da je korišćen i za prisluškivanje pojednih ključnih članova te desničarske stranke, prenio je AP koji je prvi javio o tome 2021. godine.

Kačinjski je bio premijer od 2006. do 2007. godine, a njegova stranka Pravo i pravda ponovo vladala od 2015. do 2023. godine.

Kačinjski (74) je u januaru 2022. priznao da je Poljska kupila napredni špijunski softver od izraelskog proizvođača softvera za nadzor, ali je negirao da je korišćen za špijuniranje njegovih političkih protivnika.

Aktuelni poljski premijer Donald Tusk rekao je da je prethodna vlada ilegalno koristila “Pegaz” protiv velikog broja političkih protivnika.

Pravo i pravda su izgubili vlast u decembru, nakon izbornog poraza, a novi parlament kojim dominira proevropska koalicija osnovao je specijalnu komisiju za istraživanje upotrebe špijunskog softvera za vrijeme prethodne vlade.

Njemačka podigla optužnice za prodaju špijunskog softvera Turskoj

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:28