/ - UNSPLASH
06/12/2022 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška EU energetici zemalja Zapadnog Balkana vrijedan milijardu eura: Crnoj Gori 30 miliona

Crna Gora može da računa na 30 miliona eura

Evropska unija pripremila je paket podrške u sektoru energetike za zemlje Zapadnog Balkana vrijedan milijardu eura, od kojih je 500 miliona eura za hitne potrebe, dok će ostatak novca biti raspoređen u vidu kratkoročnih i srednjoročnih mjera, navodi se u dokumentima za današnji samit EU - Zapadni Balkan u Tirani.

Od 500 miliona eura za hitne mjere podrške domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima, Crna Gora može da računa na budžetsku podršku od 30 miliona eura, Sjeverna Makedonija i Albanija na po 80 miliona eura, Kosovo 75 miliona eura, Bosna i Hercegovina 70 miliona eura,a Srbija na 165 miliona eura.

Kada je riječ o ostatku novca, 500 miliona eura planirano je za kratkoročne i srednjoročne programe i investicije.

Učesnici samita EU – Zapadni Balkan u Tirani su uoči sastanka potpisali i deklaraciju o smanjenju tarifa rominga počev od 1.oktobra 2023. godine.

Ceremoniji su pristustvovali lideri zapadnobalkanske šestorke – premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:25