/ DEVET GODINA PREGOVORA SA EU - IVAN PETROVIC-IPE
09/12/2021 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ обезбиједила 55 милиона ЕУР за помоћ Црноj Гори

Она jе навела ће стручњаци СЗО помоћи у jачању националних капацитета за истраживање случаjева корона вируса и праћење контаката

Стручњаци Свjетске здравствене организациjе (СЗО) помоћи ће Црноj Гори у jачању националних капацитета за истраживање случаjева корона вируса и праћење контаката, поручила jе амбасадорка Европске униjе (ЕУ) у Црноj Гори, Оана Кристина Попа, преноси Мина.

Попа и регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге, потписали су данас уговор о донациjи ЕУ од 300 хиљада ЕУР проjекту „Jачање капацитета надзора над ковид-19 у Црноj Гори.“

Из ЕУ Инфо Центра jе саопштено да проjекат, коjи ће траjати девет мjесеци, спроводи канцелариjа СЗО у Црноj Гори за потребе здравственог система, како би био унаприjеђен национални надзор против корона вируса.

Попа jе подсjетила да jе ЕУ обезбиjедила 55 милиона ЕУР за помоћ Црноj Гори.

Према њеним риjечима, ЕУ jе Црноj Гори за борбу са пандемиjом до сада донирала респираторе, рентген апарате, заштитну опрему, ПЦР апарат за масовно тестирање, а додатна опрема ће наставити да долази.

- Као дио већег пакета помоћи ЕУ за сузбиjање пандемиjе, са СЗО започињемо jош jедан проjекат за даљу подршку Министарству здравља - рекла jе Попа.

Она jе навела ће стручњаци СЗО помоћи у jачању националних капацитета за истраживање случаjева корона вируса и праћење контаката, што треба да побољша прикупљање података и анализу.

 - То ће омогућити Министарству здравља да благовремено донесе одлуке о ефикасним здравственим мjерама, смањи стопе преноса, као и инфекциjе и хоспитализациjе - казала jе Попа.

Клуге jе навео да пандемиjа коронавируса представља велики стрес за здравствене системе али и да се само у партнерском дjеловању из пандемиjе може изаћи.

 - Реализациjа проjекта за jачање надзора над коронавирусом jе у функциjи генерисања нових знања о преношењу вируса и сакупљању података и доказа као основе за обликовање одговора на пандемиjу - навео jе Клуге.

Он jе навео да ће, током имплементациjе проjекта, посебна пажња бити посвећена jачању капацитета за праћење контаката и испитивање случаjева. 

То jе, како jе додао, круциjално, посебно у околностима када се поjавио нови соj, омикрон.

 - У партнерству са ЕУ, сада ћемо се заjедно фокусирати на jедан од преосталих изазова, а то jе надзор над корона вирусом - казао jе Клуге.

Из ЕУ инфо центра су навели да ће уговор доприниjети постизању циља Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан да се подрже земље региона у jачању отпорности здравствених система.

Црногорска министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић навела jе да су ЕУ и СЗО, од првог дана пандемиjе, Црноj Гори пружили значаjну финансиjску и стручну помоћ, како би се ублажили економски, здравствени и друштвени ефекти кризе изазване коронавирусом.

 - Потписивање споразума о донациjи jе jош jедна потврда велике солидарности, приjатељства, блиске сарадње и партнерства, коjе земље ЕУ показуjу према Црноj Гори - рекла jе Боровинић Боjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:51