Ilustracija Bugarska i Sjeverna Makedonija / - FOTO: SHUTTERSTOCK/VIKIPEDIJA
04/02/2023 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policajci Sjeverne Makedonije napadnuti na granici sa Bugarskom

Na graničnom prelazu Deve Bair između Bugarske i Sjeverne Makedonije došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane troje bugarskih državljana, saopštio je MUP Sjeverne Makedonije

Oko 12.45 sati na graničnom prelazu Deve Bair između Bugarske i Sjeverne Makedonije došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane troje bugarskih državljana, saopštio je danas MUP Sjeverne Makedonije.

G.Z. (35), A.H. (50) i R.H. (54), bugarski državljani koji su se prvo verbalno, grubo i nedolično ponašali prema policajcima i izgovarali najpogrdnije riječi, a potom pokušali da fizički nasrnu na njih su privedeni, saopštilo je Ministarstvo, prenijela je Telma.

U međuvremenu, bugarska delegacija koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Ivan Demirdžiev položila je cvijeće na grob Goce Delčeva, na komemoraciji u crkvi „Svetog Spasa“, prenio je Plusinfo.

U delegaciji su bili ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

- Zadovoljan sam organizacijom manifestacije i čast mi je što sam ovdje sa bugarskom delegacijom da odam počast velikom Goce Delčevu. Nema razloga za provokacije. Moramo da idemo naprijed, a to je ujedinjena Evropa, kojoj je potrebna stabilnost. Dužni smo da gradimo bezbjednost i stabilnost između naroda dvije zemlje. Nismo došli da pravimo provokacije, već da pokažemo poštovanje, komšije smo i dobrosusjedstvo treba da se nastavi. Nadam se da će svi bugarski građani koji su otišli u Skoplje moći da dođu u hram Svetog Spasa - rekao je Demirdžijev.

On je izrazio žaljenje što su stotine bugarskih državljana morali da čekaju nekoliko sati na graničnom prelazu Deve Bair jer je nestalo struje i dodao da će u ponedjeljak donirati tri generatora struje, kako se ovakvi problemi ne bi ponovili.

Demirdžijev je lično zamolio Kostadina Kostadinova, predsjednika stranke Preporod i bugarskog poslanika Angela Džambaskog iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista da danas ne posjećuju Skoplje, kako bi se, kako je rekao, izbjegli sukobi i izrazio zadovoljstvo što su ga poslušali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 15:01