novac euro / - FOTO: PEXELS
10/01/2023 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljaci strahuju od uvođenja eura: "Nećemo haos i previsoke cijene kao u Hrvatskoj"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede euro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti, jer je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo „haos“ i skok cijena

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede euro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti, jer je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo „haos“ i skok cijena.

On je istakao da bi zamjena poljske državne valute zlota eurom dodatno pogoršala inflaciju, koja je u Poljskoj već dostigla 17 odsto, objavila je agencija AP, prenosi Sputnjik.

Moravjecki je rekao da Hrvatska, koja je 1. januara prešla na euro, prolazi kroz “haos“, jer cijene dostižu “previsoke“ nivoe.

-Haotično stanje sa cijenama u Hrvatskoj treba da nam posluži kao upozorenje- kazao je Moravjecki i dodao da bi prihodi u Poljskoj trebalo da se približi prosjeku EU prije nego što zemlja uopšte počne da razmišlja o usvajanju eura.

Agencija AP navodi da su prosječne plate u Poljskoj manje od polovine prosjeka EU i podsjeća da sve članice moraju da usvoje zajedničku valutu, ali da ne postoji rok za to.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:50