ЗАСТАВА ПОЉСКЕ, ИЛУСТРАЦИЈА / - ИЛУСТРАЦИЈА
27/01/2022 u 19:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пољска гради зид на граници са Белорусиjом дуг 180 км због миграната

Критичари и еколози наводе да зид неће зауставити мигранте и да ће нанети штету Бjаловjешкоj шуми, jедноj од последњих нетакнутих шума у ​​Европи, преноси Нова С

Пољска jе почела изградњу зида на источноj граници са Белорусиjом како би спријечила илегални улазак миграната на териториjу ЕУ. Метални зид висине 5,5 метара, са бодљикавом жицом на врху, коштаће више од 350 милиона еура и протезаће се дуж 180 километара копненог дијела границе са Белорусиjом, коjу чини и ријека Буг.

Двије грађевинске компаниjе градиће зид даноноћно, а радови би требало да буду завршени до jуна.

Пољска jе почела изградњу зида у време када европске државе дискутуjу о jачању заштите спољних граница и о прописима за враћање у земље порекла миграната коjи немаjу дозволу за останак у ЕУ.

Критичари и еколози наводе да зид неће зауставити мигранте и да ће нанети штету Бjаловjешкоj шуми, jедноj од последњих нетакнутих шума у ​​Европи.

Притисак хиљада миграната са Блиског истока и из Африке на шумовиту границу Пољске и Литваниjе са Белорусиjом почео jе љетос и довео до сукоба са пољским стражарима. Пољска jе потом на границу са Белорусиjом поставила жилет-жицу и повећала броj стражара.

Европска униjа jе оптужила Белорусиjу да jе намјерно слала мигранте на границу са циљем дестаблизациjе тог блока 27 држава, светећи се за санкциjе уведене бјелоруским званичницима због репресиjе над противницима власти после предсједничких избора у августу 2020. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 06:42