Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
10/01/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska: Policija uhapsila svog bivšeg ministra, on počeo štrajk glađu

Marjuš Kaminski i Macej Vasik osuđeni su u decembru 2023. na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, a sud je u ponedeljak izdao nalog policiji za privođenje

Bivši poljski ministar policije Marjuš Kaminski i njegov zamjenik uhapšeni su u predsjedničkoj palati u Varšavi. Kaminski kaže da je započeo štrajk glađu kao "politički zatvorenik", prenosi Vreme.com.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Poljske Marjuš Kaminski rekao je da je započeo štrajk glađu kao „politički zatvorenik“ u srijedu, 10. januara, dan nakon što je uhapšen zbog optužbi za zloupotrebu položaja.

Kaminski i njegov tadašnji zamjenik Macej Vasik, članovi stranke Pravo i pravda (PiS), uhapšeni su dan ranije u predsjedničkoj palati u Varšavi.

Nacionalistička stranka PiS je na izborima u oktobru izgubila vlast nakon osam godina, a poslednji u nizu sukoba ukazuje na politička previranja između PiS-a i nove, vladajuće proevropske koalicije predvođene premijerom Donaldom Tuskom.

Marjuš Kaminski i Macej Vasik osuđeni su u decembru 2023. na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, a sud je u ponedeljak izdao nalog policiji za privođenje.

Uprkos tome, predsjednik Poljske Andžej Duda je dan kasnije pozvao obojicu u Predsjedničku palatu u Varšavi, kako bi prisustvovali ceremoniji polaganja zakletve dvojice bivših kolega kao predsjedničkih savjetnika.

Nakon hapšenja u utorak, novi ministar unutrašnjih poslova Marčin Kjervinski napisao je na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru: „Svi su jednaki pred zakonom“.

Zbog hapšenja je nekoliko stotina pristalica PiS-a protestovalo ispred Predsjedničke palate.

Premijer Tusk je na konferenciji za medije optužio predsjednika Poljske da pomaže osumnjičenima da izbjegnu pravdu, ocenjujući da je situacija „nevjerovatna“.

- Presuda suda se mora poštovati. Ne postoji pravilnik za premijera ili ministra unutrašnjih poslova kako da postupi kada su osuđenici u predsedničkoj palati. Time se očigledno koristi situacija u kojoj niko neće primeniti silu protiv takve institucije kao što je predsednik - dodao je.

(Ne)obavezujuće pomilovanje

Zbog pomilovanja koje su dobili od predsjednika Andžeja Dude, što im je omogućilo da ponovo budu kandidati za poslanike, dvojica bivših visokih zvaničnika su odbili da priznaju prošlomjesečnu odluku suda. Ne priznaje je ni predsjednik Poljske, inače saveznik PiS-a, smatra britanski BBC.

Njima su oduzeti poslanički mandati, ali i oni i predsednik Duda insistiraju da ostanu legalno izabrani poslanici zbog pomilovanja.

Poljski Vrhovni sud je prošle godine presudio da je Dudino pomilovanje iz 2015. godine nevažeće jer je izdato u toku razmatranja njihove žalbe na presudu, odnosno prije nego što je prvobitna presuda postala pravosnažna.

Duda to osporava i insistira da je pomilovanje i dalje obavezujuće.

Ustavni sud i novo veće Vrhovnog suda, u kojima rade sudije koje je predložio PiS, doneli su odluku u korist predsjednika.

Kaminski i Vasik su osuđeni zbog zloupotrebe položaja kada su vodili Kancelariju za borbu protiv korupcije 2007. godine.

Tusk je poručio da bi Duda mogao da riješi sukob tako što će ponovo pomilovati dvojicu bivših poslanika, sada kada je presuda konačna, ali bi to dovelo u pitanje pravni status prvobitnog pomilovanja, piše BBC.

Komentarišući presudu ispred Predsjedničke palate u utorak, Kaminski je rekao da će on i Vasik postati „politički zatvorenici“ te da je u pitanju „ozbiljna državna kriza“ i zahvalio predsjedniku Dudi na podršci.

Koalicija Donalda Tuska preuzela je vlast prošlog mjeseca obećavajući da će uraditi sve kako bi poništila promjene PiS-a u pravosuđu, javnim medijima i državnoj službi za koje Evropska komisija i mnoga druga međunarodna tela kažu da su narušile vladavinu prava u Poljskoj.

Tusk je prethodno bio predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:10