/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY DANIEL STUBEN. ON UNSPLASH
21/07/2023 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska šalje vojsku na istok zemlje

Juče je ipak bjelorusko ministarstvo odbrane izjavilo da su plaćenici iz Vagnera započeli sa obukom bjeloruskih specijalnih snaga na vojnom poligonu nekoliko kilometara od granice sa članicom NATO-a, Poljskom

Poljska je odlučila premjestiti vojne formacije sa zapada na istok zemlje zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja prisutnost plaćenika iz ruske grupe Vagner u susjednoj Bjelorusiji, obavijestila je državna novinska agencija PAP, citirajući sekretara sigurnosnog odbora zemlje.

- Obuka ili zajedničke vježbe između bjeloruske vojske i Vagnerove grupe nesumnjivo su provokacija - citirao je PAP Zbignieva Hofmana. Podsjetimo, Šef Vagnera, Jevgenij Prigožin, prikazan je na videu u srijedu kako dočekuje svoje borce u Bjelorusiji. Govori im da za sada neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da se pripreme za Afriku dok treniraju bjelorusku vojsku.

Juče je ipak bjelorusko ministarstvo odbrane izjavilo da su plaćenici iz Vagnera započeli sa obukom bjeloruskih specijalnih snaga na vojnom poligonu nekoliko kilometara od granice sa članicom NATO-a, Poljskom, prenosi Avaz.

- Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i Vagnerove grupe nesumnjivo su provokacija. Odbor je analizirao moguće prijetnje, poput premještanja jedinica Vagnerove grupe. Stoga je ministar nacionalne odbrane, predsjednik Odbora Mariusz Blaszczak, odlučio premjestiti naše vojne formacije sa zapada na istok Poljske  - rekao je Zbigniev Hofman za PAP.

Stanovnici blizu poljske granice s Bjelorusijom izjavili su jučerda su mogli čuti pucnjeve i helikoptere nakon što je Vagnerova grupa stigla na obuku bjeloruskih specijalnih snaga, što je pojačalo strahove da će rat u Ukrajini doći do njih. Početkom jula Poljska je objavila da će poslati 500 policajaca da ojačaju sigurnost na granici s Bjelorusijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:19