Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION
25/02/2024 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljski poljoprivrednici blokirali auto-put ka Njemačkoj zbog zakona EU

Protest je uslijedio zbog, kako navode poljoprivrednici, previše restriktivnih ekoloških zakona, jeftine konkurencije iz uvoza izvan EU i niskih prihoda

Poljski poljoprivrednici danas su blokirali jedan od glavnih auto-puteva ka Njemačkoj, u posljednjem takvom potezu protiv regulacija i poreza Evropske unije (EU).

Poljoprivrednici širom Evrope već nedjeljama protestuju zbog, kako oni tvrde, previše restriktivnih ekoloških zakona, jeftine konkurencije iz uvoza izvan EU i niskih prihoda.

Poljski farmeri su u 13 sati po lokalnom vremenu blokirali auto-put A2 nedaleko mjesta Slubice, na istočnoj granici sa Njemačkom, prenosi RSE.

Prvobitni plan poljoprivrednika je bila blokada od 25 dana, ali su je smanjili nakon razgovora sa lokalnim predstavnicima, privrednicima i prevoznicima.

Odlučili su da će "odblokirati cestu najvjerovatnije sjutra", konkretno u ponedjeljak, rekao je Darijuš Vrobel (Dariusz Wrobel), jedan od poljoprivrednika i organizatora blokade.

U ponedjeljak, ministri poljoprivrede EU bi trebalo da se sastanu u Briselu.

Oni će da razgovaraju o novim predlozima Evropske komisije, čiji je cilj izmjena regulativa zbog koje se bune poljoprivrednici, kao što je npr. smanjenje provjera proizvoda.

Poljski poljoprivrednici navode da oni ciljaju tzv. "Green Deal" EU koji se tiče energetike, transporta i oporezivanja, što je dio napora ovog bloka zemalja da smanji emisije gasova sa stakleničkim efektom.

Oni ističu da su naročito pogođeni povećanim porezima i ostalim pravilima.

Poljoprivrednici su takođe blokirali prelaze na granici sa Ukrajinom, koja nije članica EU, da bi osudili, kako navode, nelojalnu konkurenciju u jeftinijim proizvodima njihovog susjeda zahvaćenog ratom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:14