Olaf Šolc / - EPA-EFE
25/09/2023 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljski šef diplomatije optužio Šolca za miješanje u izbore

Naglasio je da su unutrašnja pitanja Poljske izvan nadležnosti njemačkog kancelara

Zbignjev Rau, poljski ministar spoljnih poslova, optužio je Olafa Šolca, njemačkog kancelara, za pokušaj miješanja u parlamentarne izbore u Poljskoj.

Optužba je uslijedila nakon što je Šolc izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van EU.

- Najnovija izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca krši principe suverene jednakosti zemalja, koja je jedan od temelja dobrih komšijskih odnosa i prijateljske saradnje sa Poljskom - napisao je Rau na društvenoj mreži "X".

Naglasio je da su unutrašnja pitanja Poljske izvan nadležnosti njemačkog kancelara.

- Izjave u vezi s tim nagovještavaju pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja Poljske i u predizbornu kampanju u zemlji", naveo je poljski šef diplomatije. Rau je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje štete odnosima dvije zemlje, prenijela je "Russia Today".

Šolc je ranije zahtijevao "objašnjenje" Varšave u vezi sa navodima da je Vlada Poljske tolerisala ilegalnu viznu šemu u koju su bili umiješani migranti iz zemalja van EU, prenio je B92.

On je govorio u prilog sprovođenju dodatnih mjera na granici sa Poljskom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke pozvalo je poljskog ambasadora u Berlinu na razgovor u vezi sa tim pitanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. decembar 2023 09:00