/ FOTO: FRONTEX TWITTER
29/12/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pooštrena pravila o spašavanju migranata

Trenutno, misije humanitarnih organizacija u Sredozemnom moru obično traju po nekoliko dana, a brodovi primaju po nekoliko stotina ljudi

Desno orijentisana Vlada Italije usvojila je mjere o kažnjavanju humanitarnih organizacija koje spašavaju migrante na moru ukoliko prekrše nova, striktnija pravila, a aktivisti smatraju da to može da ugrozi živote.

Prema usvojenom ukazu, brodovi trebaju da potraže luku i krenu prema njoj "bez odgađanja" nakon spašavanja, umjesto da ostanu na moru u potrazi za drugim čamcima sa migrantima kojima je potrebna pomoć, prenose Nezavisne.

Trenutno, misije humanitarnih organizacija u Sredozemnom moru obično traju po nekoliko dana, a brodovi primaju po nekoliko stotina ljudi.

Brodovi nevladinih organizacija obavezni su da obavijeste spašene migrante da mogu da zatraže međunarodnu zaštitu bilo gdje u EU, piše u ukazu Vlade Italije.

Kapetani koji budu prekršili ova pravila rizikuju da dobiju kaznu u iznosu do 50.000 evra, a ponovljena kršenja mogu da dovedu do pljenidbe broda.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2022. godine u Italiju se iskrcalo oko 102.000 migranata, dok ih je prošle godine bilo ukupno oko 66.500, 2021. 34.000, a na vrhuncu 2016. godiine 181.000.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:26