Ilustracija Kosovo - Srbija, zastave / - SHUTTERSTOCK
21/04/2023 u 22:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Portparol EU: Imperativ da se Srbi vrate u institucije Kosova

Stano je naveo da Kosovo i Srbija imaju obavezu da daju prioritet povratku Srba u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe i da se istovremeno dogovore o putu napred koji će biti inkluzivan, pravedan, demokratski i miran

Imperativ je da se vratimo u situaciju u kojoj Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova i potrebno je da obe strane odigraju svoju ulogu u tome, izjavio je za prištinsku RTV21 portparol Evropske unije Peter Stano, prenosi N1.rs.

Stano je naveo da Kosovo i Srbija imaju obavezu da daju prioritet povratku Srba u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe i da se istovremeno dogovore o putu napred koji će biti inkluzivan, pravedan, demokratski i miran.

On je ponovio da su članice EU razočarane zbog neučešća Srba na izborima zakazanim za 23. april u četiri opštine na sjeveru, ali je pozvao obje strane na uzdržanost.

-Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima, uprkos činjenici da su oni u decembru odloženi za april. Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i EU poziva sve strane na uzdržanost- rekao je Stano.

On je naveo da je postignut mali napredak po pitanju povratka Srba u institucije, uprkos tome što su se EU i njeni partneri obavezali da će obje strane ispuniti svoje obaveze, u skladu sa sporazumom.

Prema Stanovim riječima, sporazum postignut u Briselu i aneks za njegovu primjenu dogovoren u Ohridu otvaraju put svjestranoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a njegov osnovni dio biće održiv povratak Srba u kosovske institucije, uključujući lokalnu vlast, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:52