Peter Stano / - FOTO: YOUTUBE
21/02/2024 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Portparol EU: Nadležni organi Srbije da transparentno sprate izvještaje o nepravilnostima na izborima

Prema riječima Petera Stana, EU je upoznata sa sadržajem rezolucije koju je EP usvojio i nastaviće sa, kako kaže, normalnim međuinstitucionalnim procesima

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Nova.rs da je Evropska komisija primila k znanju Rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, te da očekuju od nadležnih državnih organa da na transparentan način isprate izvještaje o nepravilnostima.

- Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama -  rekao je on.

Nakon što je usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, najavljeno je da će predstavnici opozicije putovati u Brisel kako bi razgovarali sa zvaničnicima Evropske komisije, prenosi N1.rs.

Prema riječima Petera Stana, EU je upoznata sa sadržajem rezolucije koju je EP usvojio i nastaviće sa, kako kaže, normalnim međuinstitucionalnim procesima, piše Nova.rs.

- Primili smo k znanju Rezoluciju koju je izglasao Evropski parlament o situaciji u Srbiji poslije izbora. Očekujemo da pročitamo i analiziramo konačni izvještaj OEBS/ODIHR i da razgovaramo o njemu sa državama članicama i Srbijom. To uključuje i preporuke iz izvještaja za buduće izbore, koje bi trebalo primijeniti što je prije moguće i mnogo prije narednih izbora - naglašava Stano.

On dodaje da će na osnovu toga EU preduzeti naredne korake, te da očekuje od nadležnih državnih organa u Srbiji da na transparentan način isprati izvještaje o nepravilnostima na izborima koji su navedeni u preliminarnom izveštaju ODIHR.

- Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo da se implementiraju preporuke ODIHR i spremni smo da pružimo podršku. Takođe, pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbijedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra -rekao je portparol EU za Nova.rs.

Opozicija, strani i domaći posmatrači, međunarodne institucije, kao i dio civilnog društva, isticali su da izbori u Srbiji praćeni brojnim neregularnostima, a naročito je apostrofirana situacija u Beogradu. Međunarodni i domaći posmatrači istakli su da izbori u glavnom gradu Srbije ne odražavaju izbornu volju Beograđana, s obzirom na to da je veliki broj ljudi bio sa fiktivnim mjestom prebavilišta, te da su mnogi od njih organizovano dovoženi na glasanje iz ostatka Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:35