Илустрација иЛУСТРАЦИЈА / Илустрација иЛУСТРАЦИЈА - Илустрација иЛУСТРАЦИЈА
13/11/2021 u 20:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Португал забранио шефовима да зову раднике након радног времена

Компаније са више од 10 запослених могле би се суочити с казном ако контактирају раднике изван времена које је наведено у њиховим уговорима о раду

Португал је забранио шефовима да шаљу радницима текстуалне и електронске поруке изван радног времена, као дио новог законског пакета који се популарно назива "право на одмор", јавио је ББЦ.

Та је одлука дио законских измјена донесених како би се уравнотежио приватни и професионални живот, посебно везано за чињеницу да многи радници раде од куће. 

Компаније са више од 10 запослених могле би се суочити с казном ако контактирају раднике изван времена које је наведено у њиховим уговорима о раду.

Донесена су и нова правила о раду на даљину за раднике с дјецом. Родитељи могу без временског ограничења радити од куће а да за то не затраже допуштење послодаваца, све док им дјеца не напуне осам година.

Компаније би могле уз то бити приморане плаћати и дио трошкова рада од куће, рачуне за струју или интернет.

С обзиром на то да се код радника може јавити осјећај усамљености, од фирми се очекује да редовно организuju физичке састанке.

Очекују долазак странаца на рад у Португал

Ипак, неки елементи законског пакета нису прихваћени у португалском парламенту, укључиво и "право на искључивање" које би омогућило радницима да искључе све уређаје након радног времена.

Португалска министарка рада и социјалногх старања Ана Мендес Годинхо рекла је прошле седмице на конференцији у Лисабону да рад на даљину мијења многе ствари, а да његов раст мора бити регулисан.

Она се нада да ће боља заштита радника привући и многе странце да дођу радити у Португал, рекавши да сматра своју земљу "једном од најбољих мјеста на свијету за дигиталне номаде и раднике на даљину". 

 - Желимо их привући у Португал -  додала је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 21:15