/ - FOTO: UNSPLASH
19/10/2022 u 22:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanica EP citirala Dubiozu Kolektiv: "Prazna obećanja su najbolja reklama"

Na sjednici se danas kao ključna poruka moglo čuti da se ne smije odugovlačiti sa kandidatskim statusom te da EU mora ispuniti obećanja koja je dala BiH

Evropski parlament je na današnjoj sjednici raspravljao o Zapadnom Balkanu. Poslanici su upozorili da će zemlje Zapadnog Balkana, ako uskoro ne uđu u Evropsku uniju, biti pod uticajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu EU.

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo je bila i Bosna i Hercegovina koja je prošle sedmice od Evropske komisije dobila preporuku za kandidatski status. Finalnu odluku će najvjerovatnije u decembru donijeti Evropska unija.

Na sjednici se danas kao ključna poruka moglo čuti da se ne smije odugovlačiti sa kandidatskim statusom te da EU mora ispuniti obećanja koja je dala BiH, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Poslanica Slovenije u EU Parlamentu Irena Joveva, govorila je upravo o tome citirajući stih pjesme Dubioze Kolektiv koji kaže: "Prazna obećanja su najbolja reklama". Time je pozvala zemlje članice EU i kolege poslanike da prestanu sa lažnim i neispunjenim obećanjima i da drže do toga što obećaju zemljama kandidatima.

- Uz to, potrebno je i u svojoj kući, Evropskoj uniji, biti jednako strog prema zemljama članicama, koje su se odmakle od vladavine prava, slobode medija, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Dragi prijatelji, vi pripadate ovdje zajedno jednako kao i svi mi - rekla je Joveva.

Naglasila je značaj proširenja i činjenicu da građani zemalja Zapadnog Balkana nisu niti malo manje Evropljani nego nego bilo ko drugi ko dijeli prostor Evropskog parlamenta s njom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11