/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
22/12/2022 u 20:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanici EP pisali Brnabić: Zabrinuti zbog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima

Trajnje javne rasprave o Nacrtu zakon produženo je do 22. januara, nakon snažnih reakcija civilnog društva

Nadzor ljudi korišćenjem biometrijskih tehnologija je neprihvatljiv i u suprotnosti sa demokratskim pravima i slobodama, a djelovi Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima bi takve prakse legalizovali, poručila je grupa poslanika Evropskog parlamenta u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, prenosi portal European Western Balkans.

Evroparlamentarci su pozvali Vladu Srbije da iz nacrta zakona ukloni odredbe kojima se uvodi biometrijski nadzor i podsjećaju da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom i pravom EU, prenosi Danas.rs.

-Zabrinuti smo da bi novi nacrti zakona u Srbiji mogli da legalizuju nametljiv biometrijski nadzor. Danas smo uputili pismo Vladi Srbije, pozivajući ih da uklone odredbe o biometrijskom nadzoru iz svih nacrta zakona-napisala je ovim povodom poslanica Gvendolin Delbos-Korfild na Tviteru.

Pismo evropskih poslanika odnosi se na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima i Nacrt zakona o o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova, na čije odredbe koje prijete da ugorze privatnost građana stručna javnost i civilno društvo u Srbiji upozoravaju već duže vrijeme. Pored Delbos-Korfil, potpisnici su i Viola fon Kramon-Taubadel, Patrik Brejer, Kim van Sparentak, Tineke Strik, Karen Melhior, Tajs Reten, Matjaž Nemec i Sergej Lagodinski.

Oni u pismu ukazuju da će odredbe o biometrijskom nadzoru vjerovatno biti nekompatibilne sa obavezama koje je Srbija preuzela u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima (EHRC), jer član 8 ove Konvencije, koji definiše pravo na privatnost, nalaže da vlasti moraju da imaju poseban zakoniti interes i opravdanu sumnju kako bi pratile bilo kog pojedinca.

Nadzor pojedinaca u javnim prostorima je neselektivan i bez opravdane sumnje, te ne daje mogućnost građanima koji su nadzirani da se iz ovakvog nadzora isključe imajući u vidu značaj javnih prostora za svakodnevni život, navodi se u pismu evropskih poslanika. Podsjeća se i da je Evropski parlament samoinicijativno usvojio izvještaj koji poziva na zabranu masovnog biometrijskog nadzora.

Trajnje javne rasprave o Nacrtu zakon produženo je do 22. januara, nakon snažnih reakcija civilnog društva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:41