Salome Zurabišvili / - GRUZIJA
19/05/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica Gruzije pozvala poslanike da ukinu "ruski zakon" dan nakon stupanja na snagu

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja je odbila da potpiše zakon o stranim agentima, pozvala je poslanike da ga ukinu dan nakon stupanja na snagu.

Navodeći da je zakon o stranim agentima neustavan po sadržaju, a shodno tome – negruzijski i nedemokratski, te da ga je nemoguće "popraviti", predsjednica je ocijenila da njegovo ukidanje nema alternativu i da bi predstavljalo volju naroda. Predlaže da to bude što prije – sledećeg dana nakon stupanja na snagu, objavio je gruzijski javni servis, prenosi TASS.

Lider parlamentarne većine Mamuka Mdinaradze smatra da predsjednica nema argumente protiv novog zakona. "Salome Zurabišvili nam je vratila zakon sa jednim amandmanom – da bi bio na snazi jedan dan. Time je zatvorila mogućnost rasprave i na kraju potvrdila da nema pravi argumenti protiv zakona - naveo je Mdinaradze na Fejsbuku.

Ako parlament većinom glasova poništi veto predsjednice, stupiće na snagu odmah po objavljivanju.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio da bi parlament mogao da podrži veto predsjednice ako su njene primjedbe prihvatljive. Salome Zurabišvili navela je, međutim, da se zakon ne može poboljšati.

Gruzijski parlament usvojio je 14. maja u trećem čitanju Zakon o transparentnosti stranog uticaja, prema kojem bi mediji i nevladine organizacije morali da se registruju kao entiteti koji "zastupaju interese stranih sila" ukoliko više od 20 odsto njihovih finansija stiže iz inostranstva.

Nacrt zakona izazvao je proteste u Tbilisiju, koji su više puta eskalirali u sukobe sa policijom, kao i oštre reakcije Evropske unije i kritike Sjedinjenih Američkih Država, OEBS, Savjeta Evrope…

Vladajuća partija Gruzijski san ima dovoljnu većinu u parlamentu da odbaci veto predsjednice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 18:44