Gordana Siljanovska Davkova / - FOTO: TVITER
23/05/2024 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica S. Makedonije sa papom razgovarala o podršci Vatikana regionu na putu ka EU

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u Vatikanu da je sa papom Franjom razgovarala o podršci Svete stolice evrointegraciji njene zemlje i Zapadnog Balkana.

Siljanovska Davkova imala je danas audijenciju kod pape Franje u Apostolskoj palati u okviru posjete Svetoj Stolici povodom manifestacije „Makedonija u čast svetog Ćirila“.

- Na dugom susretu sa papom Franjom smo se saglasili oko aktuelnih problema, o podršci našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, podršci pape Zapadnom Balkanu i rekli smo da su posle 30 godina saradnje uspjesi očigledni - rekla je Siljanovska Davkova medijima nakon audijencije kod pape Franje.

Naglasila je da je izrazila razumijevanje za zaključivanje Konkordata sa Vatikanom, jer treba sistematski pristupiti rješavanju pitanja koja se tiču, posebno, statusa Katoličke crkve i hrišćana katoličke vjeroispovesti u Sjevernoj Makedoniji i rekla da je izrazila želju da otvori Nuncijat jer na taj način „saradnja zaista može biti direktna“.

Kako je saopštio Kabinet predsjednice Sjeverne Makedonije, na tom sastanku u Apostolskoj palati tradicionalno su razmijenjeni pokloni, a Siljanovska Davkova je poklonila papi Franji veliku rezbariju sa motivom ptice feniks, koja je simbol vječnosti.

Siljanovska Davkova je izrazila uvjerenje da će se Sjeverna Makedonija tokom njenog mandata „još intenzivnije zalagati da produbi sveukupne odnose sa Svetom stolicom radi jačanja partnerstva i negovanja međusobnog poštovanja zasnovanog na zajedničkim istorijskim, kulturnim i verskim tradicijama.

„Predsjednica Siljanovska Davkova i papa Franja razmotrili su mogućnosti za unapređenje institucionalne saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i razmijenili mišljenja o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava katolička zajednica u našoj zemlji“, piše u saopštenju Kabineta predsjednice Sjeverne Makedonije.

Zahvalila se na čestitki koju je papa Franja uputio povodom njenog izbora za predsjednika Sjeverne Makedonije i istakla da joj je posebna čast da u godini kada se obilježava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje predvodi državno-crkvene delegacije na ovom značajnom događaju.

Predsjednica Sjeverne Makedonije potvrdila podršku Ukrajini

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova od juče boravi u posjeti Italiji i Vatikanu, gdje predvodi državno-crkvenu delegaciju povodom manifestacije „Makedonija u čast svetog Ćirila“.

To je prva međunarodna poseta nove predsjednice Sjeverne Makedonije, koja je na tu dužnost stupila 12. maja.

Nakon audijencije kod pape, Siljanovska Davkova će se danas sresti i sa državnim sekretarom Vatikana monsinjorom Pjetrom Parolinom.

Kako je javljeno, sjutra će prisustvovati molebanu u čast svetog Ćirila u bazilici „San Klimente“, a posjetiće i baziliku „Santa Marija Mađore“, gdje će položiti venac na spomen-ploču na makedonskom jeziku u čast dijela slovenskih prosvetitelja braće Ćirila i Metodija.

Za petak je najavljen i susret predsjednice Sjeverne Makedonije sa predsjednikom Italije Serđom Matarelom, nakon čega je predviđen plenarni sastanak delegacija dvije zemlje.

U okviru manifestacije „Makedonija u čast svetog Ćirila“, Siljanovska Davkova će u Rimu prisustvovati koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije.

U državno-crkvenoj delegaciji Sjeverne Makedonije, nalaze se zamjenik ministra kulture Onur Ali, ambasador u Italiji Vesel Memedi, ambasador pri Vatikanu Marija Efremova, direktor Komisije za odnose sa Vjerskim zajednicama i vjerskim grupama Darian Sotirovski, mitropolit debarsko-kičevski Timotej i mitropolit evropski Pimen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 05:42