/ - Ilustracija
03/08/2023 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednici mediteranskih država zahtijevaju akciju protiv klimatske krize

Ističe se da "nema više vremena za gubljenje", kao ni za "kompromis iz političkih ili ekonomskih razloga"

Predsjednici šest mediteranski država pozvali su na preduzimanje hitnih koraka za rješavanje "klimatske krize" nakon što su veći dio Evrope pogodili veliki toplotni talasi, šumski požari i poplave.

"Ekstremne prirodne pojave uništavaju ekosistem i ugrožavaju naš svakodnevni život, naš način života", navodi se u saopštenju koje su potpisali predsjednici Italije Serđo Matarela, Grčke Katerina Sakelaropulu, Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Nataša Pirc Musar, Malte Džordž Velja i Portugalije Marselo Rebelo de Souza.

Ističe se da "nema više vremena za gubljenje", kao ni za "kompromis iz političkih ili ekonomskih razloga", prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je posebno mediteranski region izložen rizicima od nestašice vode i dezertifikacije.

“Sve mediteranske zemlje moraju da koordiniraju, reaguju i da se uključe u kolektivne napore da se zaustave i preokrenu efekti klimatska kriza”, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato na inicijativu Matarele i Sakelaropulu nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug.

Velika područja Mediterana su prošlog mjeseca bila na udaru intenzivnog toplotnog talasa, a smrtonosni požari buktali su od Alžira do Turske.

Strahuje se da će ovakva ekstremna ljeta u Južnoj Evropi nanijeti štetu turističkoj industriji, ali i žetvi, što su dva glavna oslonca ekonomija tog regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:16