Andžej Duda / Shutterstock
29/03/2024 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednik Poljske stavio veto na zakon o slobodnom pristupu piluli za „jutro poslije“

Predsjednik Poljske Andžej Duda stavio je veto na zakon kojim bi se ženama starijim od 15 godina omogućilo da legalno nabave kontraceptivnu pilulu za "jutro poslije".

Duda, koji je saopštio da je to učinio zbog brige za zdravlje maloljetnica i da se rukovodio zabrinutošću roditelja, izabran je na funkciju u vrijeme prethodne, izuzetno konzervativne vlade koja je ženama gotovo potpuno oduzela pravo na abortus.

Nova, Evropskoj uniji okrenutija vlast nastoji da te propise liberalizuje, ali je u kohabitaciji sa konzervativnim Dudom koji ima pravo da ne potpiše zakon usvojen u Parlamentu i da ga vrati na doradu.

Dudina kancelarija je saopštila da je predsjednik vratio zakon parlamentu, ali da je otvoren za razgovor o tome da se ženama od 18 godina naviše dopusti slobodan pristup piluli.

Prema njegovim riječima, tokom javne rasprave nije bilo ubjedljivih argumenata za to da se takav pristup omogući djevojkama mlađim od 18 godina.

S obzirom na veto, hormonalna pilula zvana ellaOne, koja sprečava trudnoću i nije pilula za abortus, do daljneg će moći da se dobije samo na recept.

Premijer Donald Tusk kritikovao je Dudinu odluku preko društvene mreže Iks, uz ocjenu da je predsjednik Poljske „propustio priliku da bude na strani žena“.

„Prelazimo na plan B“, dodao je Tusk.

Prema riječima ministarke zdravlja Izabele Leščine, „plan B“ podrazumijeva vladinu uredbu prema kojoj se farmaceutima dozvoljava da pacijentkinjama izdaju recepte. Uredba će prije toga ići na javnu raspravu.

Ministarka za jednakost Katarina Kotula izjavila je preko Iksa da će „pilula za jutro poslije biti dostupna, nezavisno o toga šta misli predsjednik, koji svoje odluke zasniva na sujeverju a ne na znanjima iz medicine“.

Kada je prethodna, konzervativna vlast ograničavala ženama reproduktivna prava, Duda je stavljao potpis na takve zakone. Rezultati su bili – stotine hiljada ljudi na ulicama u znak protesta.

Abortus u izrazito katoličkoj Poljskoj dozvoljen je samo ako trudnoća prijeti životu žene, ili je posljedica silovanja. Takvo ograničenje, koje je uvela prethodna vlast, zastrašilo je ljekare, što je dovodilo do smrti žena sa problematičnim trudnoćama, a te smrti su takođe dovodile do masovnih demonstracija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 14:35