Klaus Johanis / - EP
12/03/2024 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednik Rumunije želi da naslijedi Stoltenberga na čelu NATO

Rumunski predsjednik Klaus Johanis najavio je da će se kandidovati za novog šefa NATO da zamijeni Šveđanina Jensa Stoltenberga na čelu te organizacije.

Za sada je favorit za novog generalnog sekretara Alijanse holandski premijer Mark Rute.

- Odlučio sam da se kandidujem na mjesto generalnog sekretara - rekao je Johanis u kratkom obraćanju, ističući svoje iskustvo kao predsjednika Rumunije, istočnoevropske zemlje koja je na isturenom položaju Atlantske alijanse od početka ruske invazije na Ukrajinu.

On je rekao da je vrijeme da Rumunija, članica NATO od 2004. godine, preuzme još veće odgovornosti obzirom na sadašnji bezbjednosni kontekst.

Johanis (64) je rekao da je to „legitimna aspiracija“ njegove zemlje koja je prošla kroz „duboke transformacije“ i može da doprinese da se oblikuje nova vizija, naspram „ozbiljne i trajne ruske prijetnje“.

Johanis se suočava sa konkurencijom 57-ogodišnjeg Marka Rutea, čije se ime mjesecima pominje kao nasljednika Stoltenberga.

Odluka se donosi konsenzusom među zemljama članicama Alijanse za to mjesto koje pripada Evropljaninu.

Više zemalja, među kojima su Francuska, SAD, Velika Britanija i Njemačka, već su izrazile podršku odlazećem šefu holandske vlade. Ali se tome protivi premijer Mađarske Viktor Orban, koji ima bliske veze sa Rusijom, piše Frans pres.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:32