Sana Marin / - SANA MARIN
13/04/2022 u 15:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијерка Финске: Одлука о кандидатури у НАТО у року неколико недјеља

Судећи према анкетама, грађани Финске и Шведске, виде своју будућност у НАТО-у

Финска ће у року од неколико недјеља донијети одлуку о могућој кандидатури за чланство у НАТО као резултат руске инвазије на Украјину, изјавила је данас у Стокхолму финска премијерка Сана Марин.

- Мислим да ће се то догодити прилично брзо. За неколико недјеља, прије него за неколико мјесеци, рекла је на заједничкој конференцији за новинаре са шведском колегиницом Магдаленом Андерсон.

- Не постоји други начин да се гарантује безбједност осим под НАТО-овим одвраћањем и заједничком одбраном, како је гарантовано чланом 5 НАТО-а, додала је  Марин.

Шведска такође не искључује да се придружи западном војном савезу.

Шведска владајућа Социјалдемократска партија саопштила је да „преиспитује међународну безбједносну политику у свијетлу руске војне операције у Украјини“.

Остатак политичког спектра Шведске скоро да је једногласан у подршци уласку у НАТО – четири опозиционе странке десног центра су за, а лидер пете опозиционе странке навео је да ће подржати придруживање уколико тај корак направи и Финска.

Судећи према анкетама, грађани Финске и Шведске, виде своју будућност у НАТО-у. Подршка јавности чланству у НАТО-у се скоро удвостручила од 24. фебруара на око 50 одсто у Шведској и око 60 одсто у Финској.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:47