foto: Fejsbuk / - MAGDALENA ANDERSON
14/09/2022 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijerka priznala poraz: Desnica pobijedila na izborima u Švedskoj

Sa gotovo svim prebrojanim glasovima, desničarski blok od četiri stranke među kojima je i stranka Švedske demokrate izgleda da je osvojio tanku većinu u švedskom parlamentu Riksdagu koji broji 349 poslanika

Vođa nacionalističke populističke stranke Švedske demokrate Džimi Akeson proglasio je pobjedu desničarskog bloka na izborima održanim u Švedskoj tokom vikenda, a premijerka Magdalena Anderson priznala je poraz.

Sa gotovo svim prebrojanim glasovima, desničarski blok od četiri stranke među kojima je i stranka Švedske demokrate izgleda da je osvojio tanku većinu u švedskom parlamentu Riksdagu koji broji 349 poslanika.

Mali broj glasova koji još nisu prebrojani ne mogu da promjene konačni ishod izbora.

Švedska premijerka Magdalena Anderson prizala je danas poraz ljevice i pobjedu bloka desnice i ekstremne desnice pošto su stigli gotovo kompletni rezultati izbora, prenosi agencija Frans pres.

Premijerka Anderson je rekla na konferenciji za novinare da je preliminarni rezultat dovoljno jasan da se zaključi da je njen blok lijevog centra izgubio vlast i najavila ostavku koju će zvanično podnijeti sjutra.

Obećavajući da je vrijeme da se „Švedska stavi na prvo mjesto“ Akeson je rekao da će njegova stranka biti pokretačka snaga u njegovom radu na ponovnoj izgradnji bezbjednosti u Švedskoj.

Anderson je postala prva žena na mjestu premijera u Švedskoj prošle godine i vodila je zemlju ka pridruženju NATO poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Partiju Demokrata Šveđani su dugo bojkotovali zbog njenih korjena u neonacističkom pokretu. Poslednjih godina ona se promijenila izbacujući ekstremiste i stekla podršku sa čvrstim stavom prema kriminalu i imigraciji u vreme kada se u zemlji bilježi skok oružanih napada i drugog nasilja.

Kao rezultat toga desničarski blok je osvojio 176 mjesta u parlamentu od 349 mesta, a blok lijevog centra premijerke Anderson 173 mjesta.

- Četiri desničarske stranke izgleda da su osvojile tek nešto manje od 50 odsto glasova na izborima i u Riksdagu imaju prednost od jednog ili dva mandata. To je tanka većina, ali je većina. Sjutra ću prema tome tražiti smjenu na mjestu premijerke i odgovornost za nastavak procesa će sada preći na predsjednika parlamenta, rekla je Anderson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 08:14