/ - Arhiva
22/09/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo bivši italijanski predsjednik Đorđo Napolitano

Tokom političke karijere koja je počela ranih pedesetih, biran je u italijanski i Evropski parlament, a obavljao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova i predsjednika Donjeg doma italijanskog parlamenta

Bivši italijanski predsjednik Đorđo Napolitano, nekadašnji komunista koji je doprinio da zemlja prebrodi dužničku krizu 2011. godine, preminuo je u 98. godini, saopšteno je danas iz kabineta premijera.

Kancelarija premijera Đorđe Meloni izrazila je saučešće porodici Napolitano.

Pozicija italijanskog predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali je Napolitano iskoristio svoja ovlaštenja krajem 2011. da spriječi krizu tako što je imenovao bivšeg tehnokratu Evropske komisije Marija Montija za predsjednika Vlade nakon ostavke premijera Silvija Berluskonija zbog spora oko smanjenja potrošnje.

Dvije godine kasnije, prekinuo je još jedan politički zastoj kada je uspostavio veliku koaliciju pod vođstvom političara lijevog centra Enrika Lete nakon parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Napolitano je postao predsjednik 2006. godine, a izabran je za drugi sedmogodišnji mandat 2013. On je podnio ostavku 2015, navodeći kao razlog svoje godine.

Tokom političke karijere koja je počela ranih pedesetih, biran je u italijanski i Evropski parlament, a obavljao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova i predsjednika Donjeg doma italijanskog parlamenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 01:11