holokaust, ilustracija / - HOLOKAUST, ILUSTRACIJA
28/04/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo najstariji osuđeni nacista: Ubio više hiljada ljudi

Šic je prošlog juna proglašen krivim za pomaganje u likvidacijama više hiljada zatvorenika u nacističkom logoru Zahsenhauzen, u blizini Berlina, u periodu između 1942. i 1945. godine

Jozef Šic, najstarija osoba koja je osuđena za zločine počinjene tokom Holokausta, umro je u 103. godini.

Šic je prošlog juna proglašen krivim za pomaganje u likvidacijama više hiljada zatvorenika u nacističkom logoru Zahsenhauzen, u blizini Berlina, u periodu između 1942. i 1945. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, iako je osuđen na pet godina zatvora, Šic je ostao na slobodi čekajući ishod žalbenog postupka koji se vodio pred Saveznim sudom pravde.

Šic je oduvijek poricao da je bio pripadnik SS jedinica i čuvar u nacističkom koncentracionom logoru, ali proglašen je krivim za pomaganje i podršku u likvidacijama 3.518 ljudi, saučesništvo u strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i ubistvima logoraša gasom ciklon B.

Desetine hiljada ljudi umrlo je u nacističkom logoru Zahsenhauzen tokom Drugog svjetskog rata od gladi, prinudnog rada, medicinskih eksperimenata i likvidacija koje su sistematski sprovodili pripadnici SS jedinica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:07