Prevaranti pozivali građane u Berlinu / - SKRINšOT
04/08/2022 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prevaranti se lažno predstavljali kao agenti Europola zbog novca

U glavnom gradu Njemačke policiji je do sada prijavljeno više od 3.500, a u čitavoj Nemačkoj više od 25.000 slučajeva sumnjivih poziva

Njemačka policija traga za grupom prevaranata koji su pozivali građane predstavljajući se kao agenti Europola i uzimajući im novac.

"Dobar dan, dobili ste Europol. Pritisnite taster jedan ukoliko želite da razgovarate sa operaterom“, tim riječima počinju pozivi koje građani u Njemačkoj dobijaju od marta ove godine.

U glavnom gradu Njemačke policiji je do sada prijavljeno više od 3.500, a u čitavoj Nemačkoj više od 25.000 slučajeva sumnjivih poziva, navodi Dojče Wele.

Sigurno je da ima znatno više neprijavljenih pokušaja prevare, saopštila je njemačka Savezna agencija za telefonske mreže koja, pored policije, istražuje lažne pozive. Oni upozoravaju građane da to što na telefonskom ekranu piše Interpol, Europol, pa čak i 110, što je broj njemačke policije, ne znači da ih policija zaista i zove.

Savezna agencija za mreže utvrdila je da su pozivi stizali sa telefonskih linija iz stranih zemalja, iz Indije, Rumunije ili Španije. U Indiji su te prevare i dobro organizovani "kol-centri" odavno poznati, a procjenjuje se da je u pitanju biznis vrijedan nekoliko miliona dolara godišnje.

Nemačka policija do sada nije uspela zvanično da locira i identifikuje nijednog osumnjičenog. Iz Savezne agencije za mreže objašnjavaju da kriminalci koriste internet-pozive, odnosno pozive preko kompjutera, kako bi pomoću sofisticiranih programa prikrili identitet i porijeklo poziva.

Takva vrsta prevare zove se "spufing". U pitanju je metoda kojom se žrtva ubjeđuje da razgovara sa agencijom ili službenikom kojem može da se vjeruje.

Njemačkoj policiji poznati su i primeri kada se kriminalci predstavljaju kao službenici Majkrosofta ili Amazona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:37