/ FOTO SKRINšOT YOUTUBE: BBC NEWS
08/09/2022 u 20:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Princ Čarls novi je britanski kralj: Smrt moje voljene majke najveća je tuga za mene

Proglas će zatim biti pročitan u palati St James’s i u Kraljevskoj razmjeni u Londonu, čime će Čarls biti potvrđen za kralja

Nakon smrti kraljice Elizabete, dan nakon kraljičine smrti, Savjet za pristupanje – koji uključuje visoke vladine ličnosti – sastaje se u palati St James’s kako bi proglasili Čarlsa za novog kralja.

Stotine tajnih savjetnika, uključujući premijera i ministre, biće zamoljeni da prisustvuju. Niko ne smije nositi bilo kakve ukrase. Proglas će zatim biti pročitan u palati St James’s i u Kraljevskoj razmjeni u Londonu, čime će Čarls biti potvrđen za kralja.

Elizabeta II, punim imenom Elizabeta Aleksandra Meri, bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji. Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se mijenjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike. Godine 2022, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Vila je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Život kraljice Elizabete: Jedna od najdugovječnijih monarha u savremenom svijetu

Novi britanski kralj najduže je čekao na tron u istoriji monarhije stare hiljadu godina. 

- Smrt moje voljene majke Njezinog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje obitelji. Duboko žalimo zbog njezine smrti. Znam da će njezin gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, Kraljevinama i Commonwealthu, kao što će je osjetiti i brojni ljudi širom svijeta - stoji u Čarlsovoj izjavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:41