/ ФОТО: UNSPLASH
11/12/2021 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привредни раст Велике Британије у октобру 0,1 одсто

Бруто домаћи производ Британије је 0,5 одсто мањи него у фебруару прошле године

Британска економија је у октобру порасла 0,1 одсто на мјесечном нивоу, што је мање од очекивања, саопштила је Национална канцеларија за статистику. Бруто домаћи производ Британије је 0,5 одсто мањи него у фебруару прошле године, посљедњем мјесецу прије увођења локдауна у земљи због коронавируса.

Економисти су у анкети предвиђали раст од 0,4 одсто у октобру. Октобарски раст је подржало континуирано повећање броја посјета грађана љекарским одринацијама у Енглеској, што је допринијело да укупан британски доминантни сектор услуга забиљежи раст од 0,4 одсто у посматраном мјесецу, преноси Тањуг.

Насупрот томе, индустријска производња је пала 0,6 одсто, усљед великог пада производње електричне енергије и гаса и вађења руда и камена. Производни сектор је стагнирао због проблема у ланцу снабдијевања и недостатка радне снаге. Грађевинарство је забиљежило највећу стопу пада од априла прошле године, од чак 1,8 одсто у односу на септембар.

Слаби показатељи ће вјероватно подићи очекивања да ће Банка Енглеске наредне седмице поново одлучити да остави каматне стопе на нистом нивоу, упркос томе што је недавно најавила да је на путу њиховог првог повећања од избијања пандемије.

Британска економија се снажно опоравила раније ове године од пада од скоро десет одсто у прошлој годни.

Међутим, опоравак је успорио посљедњих мјесеци пошто су проблеми у ланцу снабдијевања погодили произвођаче. Очекује се да ће још више изгубити замајац због нових ковид правила усмјерених на спречавање ширења омикрон варијанте вируса

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:21