Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/10/2023 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prodaja automobila u EU porasla i u septembru

U septembru je u EU registrovano 861,06 hiljada novih automobila, 9,2 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu

Prodaja vozila u Evropskoj uniji (EU) porasla je i u septembru, ali rezultati u ovoj godini i dalje značajno zaostaju za pretpandemijskim periodom, saopštili su iz Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U septembru je u EU registrovano 861,06 hiljada novih automobila, 9,2 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U avgustu je njihov broj skočio 21 odsto, prenosi Hina.

U grupi "velikih", najsnažnije je u septembru porastao broj registrovanih novih automobila u Italiji, 22,7 odsto. Francuska je zabilježila upola slabiji rast prodaje, a Njemačka stagnaciju.

U periodu od januara do septembra, evropsko tržište novih vozila poraslo je 16,9 odsto, uz registrovanih osam miliona novih automobila, izračunala je ACEA.

"Rast pokazuje oporavak evropske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja", naveli su iz ACEA, upozorivši ipak da je obim prodaje i dalje manji 20 odsto nego u pretpandemijskoj 2019.

Sva su tržišta u EU zabilježila rast u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, uz izuzetak Mađarske gdje se smanjilo 3,2 odsto.

U grupi četiri vodeća tržišta, najviše je porasla prodaja u Italiji i Španiji, 20,5 odsto, odnosno 18,5 odsto. Francuska je pak u društvu s Njemačkom, uz stopu rasta od 15,9 odsto, u poređenju s njemačkih 14,5 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 15:20