/ - PHOTO BY MARTIN KATLER ON UNSPLASH
21/09/2023 u 07:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prodaja automobila u EU porasla u avgustu

U avgustu je u Evropskoj uniji (EU) registrovano 787,63 hiljade novih automobila, 21 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu

Prodaja vozila na evropskom tržištu ponovo je porasla u avgustu, pokazali su podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

"U avgustu je u Evropskoj uniji (EU) registrovano 787,63 hiljade novih automobila, 21 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu", naveli su iz ACEA, napominjući da je potražnja u posljednjem ljetnjem mjesecu obično slabija.

U julu je njihov broj uvećan 15,2 odsto, prenosi Hina.

Podaci pokazuju da se period jačanja potražnje za novim automobilima u EU produžio na nešto više od godinu, odražavajući, između ostalog, nisku usporednu osnovicu u prošloj godini, povezanu s nestašicom dijelova.

U grupi vodećih tržišta, najviše je porasla prodaja u Njemačkoj, 37,3 odsto. Slijede Francuska i Italija sa skokom potražnje 24,3 odsto odnosno 11,9 odsto. Najskromniji rast zabilježila je Španija, 7,8 odsto.

Najveći pad prodaje zabilježila je Mađarska, 10,4 odsto. Slijedi Slovenija gdje je smanjena tri odsto.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, tržište automobila u EU poraslo je 17,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz registrovanih 7,1 miliona novih vozila.

"Rezultat nagovještava oporavak evropske automobilske industrije od pandemijskih poremećaja", smatraju u ACEA-i, upozorivši ipak da je obim prodaje i dalje 21 odsto manji nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Većina tržišta zabilježila je dvocifrene stope rasta, uključujući četiri najveća, pa je tako prodaja u Španiji i Italiji porasla nešto više od 20 odsto, a u Francuskoj i Njemačkoj oko 17 odsto.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 01:27