Zastava EU - ilustracija / - UNSPLASH
09/06/2024 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Projekcija rezultata izbora za EP: Najveća grupa ostaje EPP, krajnja desnica ojačala

Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada, pokazuje prva projekcija sastava novog saziva.

Prema projekciji koju je večeras predstavila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 181 od 720 poslanika, prenosi N1.rs.

Na drugom mjestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) koja će imati 135 poslanika, pokazuje projekcija zasnovana na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama.

(VIDEO) Makron raspustio Skupštinu nakon poraza na izborima za EP

Treće mjesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 82 mandata, a slijede dvije krajnje desne grupe – Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 71 i Identitet i demokratija sa 62 poslanika.

Ako se projekcije pokažu kao tačne, politička grupa Zeleni/EFA imaće 53 poslanika, a Ljevica 34.

U novom sazivu će biti i 102 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 51 dosadašnji poslanik i 51 novoizabrani, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 07:09