/ - FOTO: EPA/EFE
26/04/2023 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promjena bez presedana: Papa Franjo odobrio učešće žena na predstojećem sinodu biskupa

Do sada su jedini koji su mogli da glasaju bili muškarci

Papa Franjo odlučio je da ženama da pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa, što je promjena bez presedana, koja odražava njegova nastojanja da se ženama da više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, saopšteno je danas iz pres službe Vatikana.

- Još od Drugog vatikanskog sabora, i sastanaka 1960-ih na kojima je modernizovana katolička crkva, pape su sazivale svjetske biskupe u Rim na nekoliko nedjelja da bi raspravljali o određenim temama, a na kraju sastanaka, biskupi bi glasali o konkretnim predlozima i izlagali ih papi, koji bi zatim sastavljao dokument uzimajući u obzir njihove stavove - prenosi AP.

Do sada su jedini koji su mogli da glasaju bili muškarci.

Ali prema novim izmjenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnici vjerskih redova sa pravom glasa.

Pored toga, papa je odlučio da imenuje 70 nebiskupskih članova sinoda, koji će takođe imati pravo glasa, i zatražio je da polovina njih budu žene.

"To je važna promjena, ali nije revolucija", izjavio je kardinal Žan-Klod Holerih, vrhovni organizator Sinoda.

AP navodi da je papa Franjo podržao zabranu Katoličke crkve da imenuje žene za sveštenike, ali je učinio više od bilo kog pape u posljednje vrijeme kako bi ženama dao veće učešće u donošenju odluka u crkvi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:21