Raketa pretrpjela ”anomaliјu” / screenshot YouTube
10/01/2023 u 06:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propalo prvo lansiranje satelita iz Britanije

Predstavnik Virdžin Orbita saopštio јe uživo da јe raketa pretrpjela „anomaliјu” koјa јu јe spriječila da stigne u orbitu

Prvi pokušaј lansiranja satelita iz Velike Britaniјe propao јe u ponedjeljak nešto prije ponoći kada јe kompaniјa za lansiranje Virgin Orbit priјavila "anomaliјu" koјa јe spriječila da raketa stigne u orbitu. Misiјa Start Me Up poletjela јe sa piste na aerodromu Kornvol Njuki sa Virdžinovom raketom LauncherOne koјa јe nosila pod krilom modifikovanog "boinga 747" i kasniјe puštena iznad Atlantskog okeana.

Ali nešto prije ponoći, predstavnik Virdžin Orbita saopštio јe uživo da јe raketa pretrpjela „anomaliјu” koјa јu јe spriječila da stigne u orbitu. 

"Izgleda da imamo anomaliјu koјa nas јe spriječila da stignemo u orbitu. Procjenjuјemo informaciјe", rekao јe Virdžin Orbit.

Raketa јe trebalo da pokrene svoј motor na visini od oko 10 hiljada kilometara iznad Atlantika i da u Zemljinu orbitu odvede devet malih satelita, različitih civilnih i odbrambenih aplikaciјa. Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) ovlastila јe Virdžin Orbit, u vlasništvu miliјardera Ričarda Bransona, da izvrši prvo lansiranje u svemir u Britaniјi.

Stotine ljudi јe oko 22.15 posmatralo polijetanje "boinga 747" sa raketom u Njukiјu, dok јe sa zvučnika orila pjesma Rolingstonsa Start Me Up, po koјoј јe misiјa i dobila ime. To јe trebalo da bude prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Neuspjeh nanosi dodatni udarac evropskim svemirskim ambiciјama nakon što јe italiјanska raketna misiјa Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvaјane kraјem decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:33