/ - FOTO: UNSPLASH
18/12/2023 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest farmera u Berlinu zbog smanjenja poreskih olakšica

Poljoprivrednici su ušli u glavni grad traktorima, a protest se održava kod Brandenburške kapije

Njemački farmeri okupili su se u Berlinu na protestu zbog planiranog smanjenja poreskih olakšica za dizel, što je dio dogovora koji je Vlada postigla da bi popunila rupu u budžetu, javljaju agencije prenose mediji

Poljoprivrednici su ušli u glavni grad traktorima, a protest se održava kod Brandenburške kapije, prenio je AP.

Lideri trostranačke koalicije kancelara Olafa Šolca prošle sedmice usaglasili su mjere za popunjavanje rupe od 17 milijardi eura u budžetu za narednu godinu, što bi trebalo da se postigne smanjenjem subvencija i neznatnim smanjenjem potrošnje pojedinih ministarstava.

To je bilo neophodno nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamjeni 60 milijardi eura prvobitno određenih da ublaže posljedice pandemije kovida-19 za mjere u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciju zemlje.

Kada su objelodanjeni detalji dogovora, pojavilo se i nezadovoljstvo, posebno zbog plana za smanjenje poreskih olakšica za dizel poljoprivrednicima i ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila.

Zbog predloženih mjera protestovao je i ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, koji je rekao da farmeri "nemaju alternativu" dizelu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:15